Halı Silerken Nasıl Bez Kullanılır?

Halı Silerken Nasıl Bez Kullanılır?

Halının temizliği, tüm evin temizliğinin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Evde zamanın büyük çoğunluğunda kişiler halılar ile temas halindedir. Çocuklu evlerde çocuklar hemen tüm günlerini halı üzerinde oynayarak geçirirler. Bu nedenle halıların düzenli bir şekilde temizlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Halı Nasıl Temizlenmeli?

Halıların elektrikli süpürge ile güçlü bir şekilde temizlenmesi ile halı kıllarının dibinde biriken pislik ya da bakterilerin bir kısmı da temizlenir. Ancak tamamı değil. Tamamının temizlenmesi için halının silinmesi de gerekir. Silme esnasında kullanılan ürünler kimyasal içerikli olmamalıdır. Çünkü bu maddeler bir kez kullanıldıktan sonra, halının içine işler ve defalarca silinse de halıdan temizlenmez. Bu gibi kimyasallardan kurtulmanın tek yolu halıların yıkanmasıdır. Bu nedenle daha çok doğal içerikli ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Halı silerken kullanılan bezlerin yapısı da bu aşamada önemlidir. Bezin yapısı çok önemli değildir ancak daha önce kullanılmamış bir bez kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca halı üzerinde lekeler bulunuyorsa, bunlara bölgesel olarak işlem uygulanmalı, kimyasal ürünler yine kullanılmamalıdır.

Leke Çıkarmada Doğal Yöntemler

  • Amonyak: Leke çıkarma işlemlerinde son derece etkili olan amonyak, yağ, mürekkep ve boya lekelerinin çıkarılmasını sağlar. Halının zarar görmemesi için uygulama esnasında suya karıştırılarak etkisi kırılmalı, inceltilmelidir.
  • Beyaz Sirke: Temizlikte günümüzde sıklıkla tercih edilen beyaz sirke, meyve suyu ya da meyve lekelerinin temizlenmesini sağlar. Kullanımı esnasında yumuşak dokulu bezlerin kullanılması uygundur.
  • Boraks ve Sirke: Bu ili malzeme karıştırılarak kullanıldığında, lekeler tamamen ortadan kalkacaktır.

Halı Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Halı silme işlemi esnasında mutlaka ellerin korunması, eldiven kullanılması gerekir.
  • Leke oluşan halılarda, öncelikli olarak lekeli bölge temizlenmeli, ardından halı genel olarak silinmelidir.
  • Halıların çok daha temiz ve hijyenik olması için silme suyuna bir miktar oksijenli su eklenebilir.
  • Halı silme hareketleri olabildiğince dairesel olmalıdır. Tek yönlü bir silme işlemi, halının tam anlamıyla temizlenmesine engel olacaktır.
  • Silme işlemi esnasında kullanılan bez çok ıslak olmamalıdır. Aksi halde halı çok fazla ıslanabilir ve bunun sonucunda da küflenme sorunu ortaya çıkabilir.
  • Halılar silindikten sonra oda mutlaka havalandırılmalı ve bu sayede halı yüzeyinin hava alarak kuruması sağlanmalıdır.
  • Halıya dökülen madde, kurumadan temizlenmelidir. Uzun müddet kalan lekeler sonradan temizlendiğinde iz kalabilir ya da kişiyi fazlasıyla zorlayabilir.
  • Halı temizliği esnasında kimyasal ürünlerin kullanılması sonucunda halının tüylerinde renk değişiklikleri meydana gelebilir. Aynı şekilde halının dokusu da zarar görebilir. Bu nedenle kimyasal ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • Temizleme işlemi halının cinsine ve tüy yapısına göre uygulanmalıdır. Bu nedenle halının temizlenme talimatları temizlik işlemi öncesinde dikkatlice okunmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ