Halıdan Salça Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdan Salça Lekesi Nasıl Çıkar?

Yemek yapımı esnasında ya da yemek yerken dökülmesi sonucunda halıda yemek lekesi oluşabilir. Oluşan leke genellikle yemeğin yağından ve kullanılan salçadan dolayıdır.

Salça özellikle renginden dolayı ve yağ ile birlikte birleşince çok kolay dağılabilir olduğundan dolayı halıda döküldüğünde kolaylıkla leke oluşturabilmektedir.

Halıda salçadan kaynaklı oluşan lekeleri çıkarmak için çeşitli alternatif yöntemler uygulayabilirsiniz. Uygulayacağınız yöntemin halının dokusuna ve rengine zarar vermediğinden, lekeyi kolayca çıkardığından emin olunuz.

Aşağıda anlatılan yöntemlerden size pratik gelen bir tanesini seçerek kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus yöntemin etkili olması için anlatılan yöntemleri harfiyen yerine getiriniz.

1-)Sabunlu Su Kullanın

sabunlu-su-kullanin

Sabun, halılarda oluşan lekelerin bir çoğunu halının dokusuna ve rengine zarar vermeden kolayca çıkarmaktadır. Burada ılık su içerisine bol miktarda sabun tozu atınız ve köpürtünüz. Bu su içerisinde ıslattığınız pamuklu bez ile halıdaki salça lekesini güzelce siliniz.

Silme işleminde salça lekesinin etrafa daha fazla yayılmaması, lekenin halının daha derinine inmemesi için lekenin az yoğun olduğu taraftan daha fazla yoğun olduğu tarafa doğru bir yol izleyiniz.

Bu işlem ile lekelerin çıkmasını sağlamak için birden fazla kez silme işlemi gerekli olabilmektedir.

2-)Toz Deterjan Kullanın

toz deterjan

Çamaşır yıkaması için kullandığınız leke çıkarıcı kimyasal çamaşır deterjanlarından herhangi birini kullanarak halıdaki salça lekesinden kurtulabilirsiniz. Burada yapmanız gereken sıcak su içerisine bol miktarda toz çamaşır deterjanı dökmek ve bu karışım içerisinde ıslattığınız bezler ile salça lekesi olan halınızı silebilirsiniz.

Kullandığınız toz deterjan içerisinde ağartıcı madde olmadığından emin olunuz. Ağartıcı madde halının renginin solmasına sebep olabilmektedir, bu sebeple bu konuda çok dikkatli olunuz.

3-)Sirke Kullanın

sirke kullanın

Sirke, leke çıkarıcı özelliği olan doğal bir maddedir. Salçadan kaynaklı halıda kalan lekenin kolayca çıkarılmasını sağlar. Aynı zamanda parlatıcı özelliği bulunan sirke halının silindikten sonra daha canlı ve parlak gözükmesini de sağlamaktadır.

Sirke ile silme işlemini salçalı bölgeyi kabaca bir kez sildikten sonra gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede salça lekesinin etrafa yayılmasını da önlemiş olursunuz.

NOT: Salça lekesini çıkarmadan önce mutlaka halı üzerindeki fazla salçayı alınız. Aynı zamanda salçanın asla halı üzerinde kurumasına izin vermeyiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ