Halsizlik, Çarpıntı, Kulak Tıkanması

Halsizlik, Çarpıntı, Kulak Tıkanması

Halsizlik, çarpıntı, kulak tıkanması belirtilerini ayrı ayrı düşündüğümüzde birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Ancak halsizlik, çarpıntı, kulak tıkanması bir arada düşünüldüğünde akla belli başlı hastalıkları getirmektedir.

Halsizlik, çarpıntı, kulak tıkanması;

  • Anemi halk arasında kansızlık olarak bilinen özellikle demire baÄŸlı türünde görülmektedir. Bu ÅŸikayetlere ek olarak aşırı yorgunluk, bitkinlik, çabuk kırılan tırnaklar ve saç dökülme ÅŸikayetleriniz var ise büyük ihtimalle anemisiniz. Hemen bir doktora giderek tam kan sayımı testi yaptırınız.
  • Yüksek tansiyon hastalarının genelinde bu üç ÅŸikayette aynı anda olmaktadır. Hatta hasta bu durumdan o kadar muzdariptir ki gündelik iÅŸlerini yapmakta bile zorlanmaktadır.
  • Kalp hastalıklarında da halsizlik, çarpıntı, kulak çınlaması görülmektedir. Bu belirtiler kalp hastalarında özellikle kriz anında ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu hastalık belirtilerinin dışında halsizlik, çarpıntı, kulak tıkanması zehirlenme belirtisi de olabilir.

Özellikle normal hayatta çok fazla kullanılan asetil salisilik asit aspirin tabletin etkin maddesidir bu duruma sebep olmaktadır. Çok fazla aspirin tablet almaktan dolayı gerçekleşen salisilik asit zehirlenmelerinde görülen etkilerin başında;

  • Halsizlik
  • Çarpıntı hatta bu duruma eÅŸlik eden aritmiler ve taÅŸikardi
  • kulak tıkanması veya kulak çınlaması (tinnutus) gelmektedir.

Salisilik asit zehirlenmesi küçük çocuklarda ciddi seyredebilir. Bu tür bir şüpheniz var ise acilen doktora gitmeniz ve antidot tedavisine başlamanız gerekmektedir.

Halsizlik, Çarpıntı, Nefes Darlığı

Halsizlik, çarpıntı ve nefes darlığı akla ilk olarak kalp krizini getirmektedir. Ani ve ölümcül olarak gerçekleşen kalp krizlerinde kişi öncelikle kendini halsiz hisseder ardından hızlı bir çarpıntı ve buna eşlik eden nefes darlığı oluşur.

Kişinin krizi en az hasarla atlatması için kişi düz bir zemine yatırılmalı, boğazını sıkan bir kıyafeti var ise gevşetilmeli nefes alması kolaylaştırılmalıdır. Kişi eğer tansiyon ya da kalp hastası ile kriz anında aldığı ilaçtan verilmeli ve acil ilk yardım ekibine haber verilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ