Hardal Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?

Hardal Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?

Hardal turp ailesine ait bir bitki türüdür. Hardal bitkisinin tohumları toplanarak mutfaklarda baharat olarak kullanılır. Belli işlemlerden geçerek farklı kullanım alanları bulunur. Genellikle toz hale getirilerek farklı maddeler ile birlikte karıştırılıp sos olarak kullanılan hardal yemeklere farklı bir lezzet katar. Bu şekilde yemeklerin lezzetini katlayan hardal en çok tavuk ve et yemeklerine yakışır. Ancak kullanım alanı oldukça geniştir.

Bir şekilde koltuğa dökülen hardal başta zorlu bir leke gibi gözükür. Çünkü yağ oranı yüksek besinlerden biridir. Fakat doğru yöntemler uygulanarak hardal lekesini koltuktan çıkarmak oldukça basit bir işlemdir. Bunun için gliserin, saf alkol, deterjan, sabun, oksijenli su ve su gerekmektedir.

1-)Gliserin

Gliserin kullanarak hardal lekesini koltuktan çıkarmak oldukça kolaydır. Bunun için öncelikle gliserini ılık hale getirmelisiniz. Elinizde bulunan gliserine göre farklı şekillerde bunu sağlayabilirsiniz. Eğer çok sıcak yerlerde yaşıyorsanız, gün içinde oda sıcaklığında gliserini bekletmek bile gliserinin ılımasını sağlayacaktır. Aksi halde uygun şekilde ısıtma işlemi uygulayarak da bunu sağlayabilirsiniz. Ilık gliserini ıslak bir beze dökerek lekeli bölgeyi iyice silin. Daha sonra kuru ve temiz bir bez alarak bu bez ile aynı bölgeyi tekrar silin. Lekenin geçtiğini göreceksiniz.

2-)Saf Alkol

Saf alkol, hardal lekesi için etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemi uygulamak için bir miktar suyun içine az miktarda saf alkol ilave edin. Bu oranları lekenin büyüklüğüne ve oluşumunun üzerinden geçen zamana göre ayarlayın. Hazırladığınız su ve saf alkol karışımının içine temiz bir bez atın. Bu şekilde ıslatmış olduğunuz bez ile lekeli bölgeyi silin.

Silme işlemini tamamladıktan sonra lekeli bölgeye bir miktar deterjan dökün. Burada bulaşık deterjanı ve ya koltuğunuzun rengine ve cinsine uygun bir çamaşır deterjanı kullanabilirsiniz. Ancak bulaşık deterjanlarının yağ çözücü özelliği daha güçlü olacağı için kumaşınıza zarar vermeyeceğinden emin olduktan sonra bulaşık deterjanı uygulamanız daha etkili olacaktır. Uygun deterjanı döktükten sonra lekenin üzerini tekrar silin. Daha sonra koltuğu deterjandan arındırmak için ıslak bir bez yardımı ile tüm deterjanlı bölgeyi iyice silin. Deterjandan arınan bölgenin tertemiz olduğunu göreceksiniz.

3-)Oksijenli Su

Oksijenli su da hardal lekesi için etkili olan ürünlerden biridir. Bunun için temiz ve kuru bir bezi oksijenli su ile ıslatarak lekeli bölgeyi kumaşa zarar vermeyecek kadar bastırarak ovalayın. Daha sonra yıkanabilir bir kumaş ise yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayın. Yıkanmaz kumaşlar için ise sabunlu ılık su hazırlayın. Bu aşamada sabun olarak doğal sabunlar kullanmanız daha etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Özellikle beyaz sabun en etkili sonucu verecektir. Oksijenli su ile sildiğiniz bölgeyi hazırladığınız sabunlu ılık su ile tekrar silin. Daha sonra durulamak için normal su ile ıslattığınız bir bez ile iyice silerek sabundan arındırın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ