Haşlanmış Yumurta Nasıl Kolay Soyulur?

Haşlanmış Yumurta Nasıl Kolay Soyulur?

Haşlanmış yumurta, özellikle hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmez besinlerinden bir tanesidir. Sağlığa faydası oldukça fazla olan haşlanmış yumurta, aynı zamanda lezzetli ve protein deposu bir gıdadır. Sabah kahvaltısında tüketilen bir adet haşlanmış yumurta hem günlük protein ve enerji ihtiyacını karşılar, hem de bir sonraki öğüne kadar tok tutar.

Ancak haşlanan yumurtayı soymak, kimi zaman bir işkenceye dönüşebilir. Yumurta kabuğunun soyarken parçalanması, yumurtanın dağılması ya da soyma esnasında iç kısmının akması, yumurta kabuğunun yumurtanın üzerine yapışması, can sıkıcı durumlardır. Bu nedenle yumurtanın nasıl soyulması gerektiğini bilmek işleri bir hayli kolaylaştıracaktır.

Yumurta Haşlama Usulü

Yumurta kabuğunun kolayca yumurtadan ayrılması için en önemli nokta, yumurtanın haşlanma şeklidir. Eğer az haşlama söz konusu olursa, yumurta soyulmaz, çok fazla haşlandığında ise kabuk parçalanabilir. Bu nedenle haşlama işlemi olması gerektiği gibi yapılmalıdır.

Normal şartlarda yumurta, 8 – 10 dakika sürede haşlanır. Haşlanma süresi 10 dakikayı aştığında yumurta besin değerini ve lezzetini kaybedecektir. Haşlama işlemi küçük ve derin bir kap içerisinde yapılmalıdır. Kaynadıktan sonra 8 – 10 dakika beklemek yeterlidir. Yumurta daha sonra kaynamış sudan alınmalı, su içinde bekletilmemelidir.

Kolay Yumurta Soyma Yöntemleri

  • Kaynama esnasında yumurtanın çatlaması, sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur ve can sıkıcıdır. Buna engel olmak adına, yumurta haşlama işlemi kısık ateşte yapılmalıdır. Ayrıca suyun içine eklenecek bir miktar karbonat sayesinde, çatlama söz konusu olmaz ve sudan çıkarıldıktan sonra yumurta oldukça kolay bir biçimde soyulur.
  • Yumurtanın tazeliği de soyma işleminde büyük önem taşımaktadır. Yumurta çok taze ise, çok daha zor bir şekilde soyulacaktır. Çok kolay bir şekilde yumurtanın tazeliği test edilebilir. Bunun için yumurta soğuk suyun içine bırakılır. Yumurta suyun dibine çöküyor ise tazedir. Suyun dibinde dik konumda kalan yumurta birkaç günlüktür. Yumurta suyun dibine batmıyorsa ya da çok yavaş iniyorsa, bayattır.
  • Yumurta soyma yöntemleri arasında en pratik olanlardan bir tanesi de yumurtayı sallamaktır. Haşlanmış ve soğumuş olan yumurta boş bir su bardağına alınır. İçine yumurta konduktan sonra soğuk su eklenir. Bardağın ağız kısmı el ayası ile kapatılır ve hızlıca sallanır. Bu işlem sonrasında yumurta bardağın içinde kalacak, ele alındığında ise kabuklar kolaylıkla ayrılacaktır.
  • Yumurtanın kolaylıkla soyulmasını sağlayan bir yöntem de, şok etkisi yaratmaktır. Bunun için kaynar sudan alınan haşlanmış yumurta hemen soğuk suya bırakılır. Bu sayede kabuk yumurtayı çok kolay bir şekilde bırakacaktır.
  • Üfleme yöntemi de haşlanmış yumurta soyma yollarından biridir. Yumurta usule uygun şekilde haşlandıktan sonra avuç içine alınır ve alt ve üst bölümlerinden birer parça kabuk soyulur. Baş parmak tarafından yumurtaya güçlü bir şekilde üflenir. Üflemenin etkisiyle yumurta derhal soyulacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ