Hepatomegali, Grade 1 Hepatosteatoz

Hepatomegali, Grade 1 Hepatosteatoz

Hepatomegali, Grade 1 hepatosteatoz kısacası karaciğer büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Karaciğer vücudun en önemli organlarından bir tanesidir. Vücuttaki biyotransformasyon işlemlerinin gerçekleştiği önemli bir organdır. Olması gereken büyüklüğüne karaciğer 15 yaşında ulaşmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla karaciğer daha büyüktür.Hepatomegali, grade 1 hepatosteatoz her zaman kötü anlama gelmemektedir. Karaciğer büyümesi tek başına ölümcül bir hastalık değildir. Ancak sebep olan etkenler hastalığın gidişatında önemli rol oynamaktadır.

Tümör sınıflandırılmasında ortak bir karar kesin olmamakla birlikte WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ‘nun aldığı karar göre;

  • Grade 0; Papilloma. Histolojik olarak herhangi bir anormallik yoktur.
  • Grade 1 : İyi diferansiye olmuş tümörlerdir. İnce bir fibrovasküler sapla birlikte kalınlaşmış bir ürotelyuma sahiptir. Hücrelerinde az sayıda anaplazi ve pleomorfizm bulunmaktadır. Düşük malign potansiyeli olan papiller üretelyal neoplazm olarak adlandırılmaktadır.
  • Grade 2; Orta derece diferansiye olmuş tümörlerdir. Daha geniş bir fibrovasküler çekirdeğe sahip ve hücre polarite kaybı daha yüksek olan tümörlerdir. Düşük grade’li üretelyal karsinoma olarak adlandırılmaktadır.
  • Grade 3; kötü diferansiye olmuş tümörlerdir. Yüksek dereceli ürotelyal karsinom olarak adlandırılır. Mitotik şekillere sık rastlanır.

Yukarıdaki sınıflandırmada referans alındığında hepatomegali, grade 1 hepatosteatoz ; karaciğer büyümesinin iyi deferansiye olmuş tümörler ile oluşmasıdır. Düşük malign potansiyeli vardır. Mutlaka uzman doktor tarafından incelenmeli gerekli testler yapılmalıdır.

Grade 1 Hepatosteatoz Tedavisi Nasıldır ?

Grade 1 hepatosteatoz halk arasında genel olarak karaciğer yağlanması ve karaciğer büyümesi olarak bilinmektedir. Karaciğerde yağlanma ve büyüme genellikle;

  • Aşırı kilolu kişilerde
  • Sürekli alkol kullanımı olan kişilerde
  • Karaciğerde metabolize olan ve karaciğerde birikimi olan ilaç kullanımı olan kişilerde
  • Ağır metal, ağır kimyasallara maruz kalan kişilerde
  • Ailesinde karaciğer yağlanması olan kişilerde çok sık görülmektedir.

Grade 1 hepatosteatoz tedavisinde öncelikli olarak karaciğer yağlanmasına neden olan etken bulunup ortadan kaldırılmalıdır. Kişi kiloluysa acilen kilo vermeli, alkol kullanıyor ise bırakmalı, sürekli kullandığı ilaçlar var ise bunlara ara vermeli ya da alternatif ilaç kullanımına geçmelidir. Tüm bunların dışında karaciğer kendi kendini yenileyebilen bir organ olmasından dolayı düzenli beslenme ve spor ile bu hastalığın ileri boyuta geçmesi engellenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ