İftar Sonrası Yorgunluk Nasıl Geçer?

İftar Sonrası Yorgunluk Nasıl Geçer?

İnsan vücudunda yapısal nedenlerden dolayı günün belli zamanlarında vücut ısısı düşer. Bu durum halk arasında rehavet olarak adlandırılır. Bunun başlıca nedeni ise karbonhidratlı yiyeceklerin hızlı tüketilmesi sonucu kan şekerinin düşmesidir.

Ramazan ayı içerisinde de gün boyu aç kalındıktan sonra hızlı yemek yemek bu duruma sebebiyet verir. Özellikle son yıllarda ramazanın yaz aylarına denk gelmesi bu durumu tetikleyen nedenlerden biridir. Çünkü sıcaklardan dolayı vücut daha fazla su kaybeder ve yaz aylarında günlerin daha uzun olması açlık süresini de uzatır. Bu nedenlerden dolayı da iftardan sonra yorgunluk hissedilir. Ancak basit birkaç uygulama ile bu yorgunluğu önlemek ya da geçirmek mümkündür.

1-)Azar Azar ve Yavaş Yavaş Yemek

Ramazan ayında oruç tutarken vücut uzun süre aç kaldığı için vücut fonksiyonları minimuma iner. Bu şekilde enerji tasarrufu sağlanmış olur. Enerji tasarrufu yapan vücuda iftar vakti geldiğinde hızlı ve yoğun besin girişi olması halinde vücut birden bire çok yoğun bir çalışmaya girer ve yorgunluk yaratır. Bu nedenle iftarı çorba ile açıp ardından bir süre bekleyip yemek yemek gerekir. İftar yemeklerinde protein ağırlıklı yemekler yemekte yorgunluk hissini önleyen bir etkendir. Bunun nedeni ise karbonhidratlı besinlerin kan şekerini düşürme etkisi olmasıdır. Çorba içildikten sonra yenen tüm besinlerle birlikte su da tüketilmelidir. Bu sayede azar azar yemek yenmesi sağlanırken, gün boyu alınamayan su ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.

2-)Yürüyüş Yapmak

Azar azar porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş yenen yemeğin ardından bir süre beklenmelidir. Sonrasında temiz havada yavaş bir yürüyüş yapmak dinçlik katacaktır. Yürüyüş yaparak yorgunluğunuzu atarken sağlığınızı da korumuş olursunuz. Bunlara ek olarak yediklerinizi sindirmek açısından da yemek sonrası yürüyüş yapmak oldukça faydalı olacaktır.

3-)Soda veya Bitki Çayı İçmek

İftar sonrasından kalktıktan sonra soda içmek vücuda dinçlik verir. Sodanın mineralli yapısı sayesinde vücut, gün içinde almakta zorlandığı mineralleri almaya başladığında dinçleşmeye başlar ve yorgunluk hissinin kaybolmaya başladığını fark edersiniz.

Bunun yanı sıra aynı şekilde bitki çayı da içmek dinçleştirir. Ancak bitki çayı içerken dikkat edilmelidir. Çünkü papatya, rezene gibi çaylar daha çok uyku hali yaratır. Özellikle yeşil çay iftar sonrasında oldukça iyi gelir. Buna ek olarak adaçayı, zencefil çayı, nane çayı ve kimyon çayı içilebilir. Kimyon çayı sindirime yardımcı olurken kan şekerini de dengelediği için iftar sonrası tüketmek yorgunluğu atmak için ideal bir çözümdür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ