İftarda Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey

İftarda Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey

Ramazan’ın gelmesiyle birlikte öğün sayısı ikiye düşüyor. Bu nedenle de bu öğünlerde tüketilen besinler ve sıralamaları önem kazanıyor. Özellikle iftar sofraları çok önemlidir. Çünkü bütün gün aç kalan mideye yoğun besin girişi olması rahatsız edici bir durum oluşturur. Bu nedenle iftar sofrasını sağlıklı bir şekilde kurmak zor bir hale gelmeye başlıyor.

Son yıllarda ramazanın yaz aylarına denk geliyor olması da iftarda daha fazla dikkat etmemiz gerektiğinin nedenlerinden biri. Çünkü oruçlu bir şekilde bütün gün bir şekilde sıcağa veya güneşe maruz kalırken beslenmemize de özen göstermemiz gerekiyor. İftarda dikkatli olmak gerekiyor fakat nelere dikkat etmek gerekiyor?

1-)Su Tüketimi

İlk maddeye tabi ki su tüketimini koyduk. Çünkü özellikle uzun yaz günlerinde bütün gün susuz kalmanın ardından iftarda mümkün olduğunca ve tabi ki abartıya kaçmadan su tüketmelisiniz. Bildiğiniz gibi günlük su ihtiyacımız 2,5-3 litredir. İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde bu ihtiyacı karşılayacak biçimde kendinizi ayarlamalısınız.

2-)Hafif Besin Tüketimi

Orucunuzu açtıktan sonra hafif besinler tüketerek devam edin. Midenize birdenbire yüklenmeyin çünkü bütün gün boş kalan midenize birden yüklenmeniz hem yemek keyfinizi baltalayacak hem de sizi uzun vadede rahatsız edecektir. Bunun için çorba, beyaz peynir, zeytin, hurma gibi besinleri tercih edin.

3-)Karbonhidrat İçeren Gıda Tüketimine Dikkat Edin

Gün boyu kaybettiğiniz enerjinizi sağlıklı ve hızlı bir şekilde yerine koymak adına karbonhidrat içeren makarna, pirinçli yiyecekler, ekmek gibi besinleri fazla kaçırmayacak şekilde tüketmeye özen gösterin.

4-)Sebze Tüketimi

Oruç tuttuğunuz için normal şartlara alışık olan sindirim sisteminizin dengesini birdenbire değiştirirken ona yumuşak bir geçiş sağlamazsanız, bu noktada sıkıntılar yaşamaya başlarsınız. Bu yumuşak geçiş içinse sebze tüketmek oldukça önemlidir. Çünkü sebzeler içerdiği vitamin ve minerallerle oldukça besleyicidir ve sindirimi kolaylaştırma etkileri vardır.

5-)Zeytinyağı Tüketimi

Zeytinyağı, sıcak havalarda sizi rahatsız etmeyerek vücudunuzun yağ ihtiyacını oldukça sağlıklı bir şekilde karşılayacağı ve sebzeli yemeklere katılması halinde sindirimi kolaylaştıracağı için tercih etmeniz gereken gıdalardandır.

6-)Ana Yemek Seçimi

Ana yemek olarak az yağlı etli sebzeli yemekler, ızgara, fırın veya güveçte pişirilmiş; et, balık, sebze veya bakliyat yemekleri doğru tercih olacaktır.

7-)Süt Ürünleri Tüketimi

Oruç tutarken vücudun protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamakta zor olan durumlardan biri. Bu noktada ise iftar sofranızda mümkün olduğunca ayran, yoğurt ve peynire yer vermeniz bu ihtiyacınızı karşılamanız için oldukça önemlidir.

8-)Meyve Tüketimi

Vücudunuzun gün boyu ihtiyaç duyduğu şekeri meyve yiyerek karşılamak oldukça sağlıklı bir yöntem olacaktır. Özellikle yaz aylarında olduğumuz için şeker ihtiyacımızı karşılamak adına sıvı ve posa içeren meyveleri tercih etmek sindirim sisteminizi oldukça rahatlatacaktır.

9-)Yemek Sıcaklığı ve Yeme Hızı

Yediğiniz yemeğin miktarı ve içeriği kadar yemeği yeme hızınız ve yemeğin sıcaklığı sindiriminiz için büyük bir yer tutar. Bu noktada yemeklerinizi çok hızlı, sıcak veya soğuk yememeye özen gösterin. Çünkü bütün gün aç kaldıktan sonra midenizi çok sıcak bir yemekle veya çok soğuk bir yemekle hızla doldurmanız midenizi zorlayacaktır.

10-)Spor Yapmak

İftardan sonra biraz dinlenin elbette ama dinlenme süreniz sona erdiğinde spor yapmayı ihmal etmeyin. Spor yapmak hem iftarda yediklerinizi sindirmenizi kolaylaştıracak hem de sizi daha dinç hissettirecektir. Yemekten sonra yapacağınız 30 dakika ile 1 saat arasında sürdüreceğiniz bir yürüyüş bu iş için ideal bir başlangıç olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ