İnek Sütü Nasıl Kaynatılır?

İnek Sütü Nasıl Kaynatılır?

İnek sütü fiyatı, bulundurduğu vitaminler, kolay ulaşımı ve birçok ürün haline dönüştürülebileceği için oldukça önem verilen bir içecektir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. İçerisinde bulundurduğu A, D, K, E ve C vitaminleri oldukça fazladır. Ayrıca içerisinde bulundurduğu kalsiyum, fosfor, potasyum ve çinko küçümsenmeyecek kadar çoktur.

Süt en çok sağlıklı kemik ve diş için vazgeçilmez olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Süt doğrudan içilebileceği gibi yoğurt, peynir çeşitleri ya da tereyağı gibi birçok tüketim malzemesine dönüştürülerek kullanılmaktadır. Birçok evde süt hiç eksilmeyen besinlerden biridir. Gelişim sürecinde çok yararlı olduğu gibi her zaman sağlıklı olmak içinde düzenli tüketilmesi önerilmektedir. Çocuk, genç ve yaşlılar için sabah ve akşam olmak günde en az iki su bardağı içilmesi yetişkinler için günde en az bir su bardağı içilmesi önerilmektedir.

Günümüzde mahallelerde paketsiz ve kontrolden geçmeden süt satmak yasaklanmış olsa da süt ve süt ürünleri satan marketlerden çiğ süt bulunabilir. Pastörize sütleri mecbur kalmadığımız sürece tercih etmememiz gerekir. Bunun nedeni birçok işlemden geçmiş ve içeriğinde kimyasal madde bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Çiğ süt alıp evde kaynatılıp kullanılması önerilse bile kaynatma işleminin hassas ve dikkatli yapılması gerekir çünkü süt oldukça yararlı içeriğe sahip olmasıyla birlikte sağılma işleminde ve taşınma sürecinde birçok mikrop ve bakteriyle karşılaşabilir. Bakteri ve mikropların tam olarak yok olmaması yararının yanında bazı problemlerle karşılaşmamıza olanak sağlayabilir. Aşağıda inek sütünün nasıl kaynatılması gerektiği detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.

Süt Nasıl Kaynatılır?

  • Sütün mekanik olarak süzülmesi için temiz ince bir tülbent ya da bez kullanarak süte süzme işlemi uygulanır.
  • Daha sonra sütü temiz bir tencereye alırız.
  • Sütün içerisindeki vitamin ve minerallerini kaybetmemesi için 70-80 derece aralığında bir sıcaklık tercih edilmedir.
  • Süt 80 dereceği geçmeyecek sıcaklığa ulaştığında ateş kısılmalı ve 15-20 dakika sonra ateş kapatılmalıdır.
  • Eğer süt kaynatılmak isteniyorsa, ateş 100 dereceye getirilir kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynatılıp ateşten alınır. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin yok olmaması sağlanır.

Süt Kaynatırken Uygulanabilinecek Püf Noktalar

  • Piyasada satılan sütün taşması için satılan malzemelerden edinebilirsiniz ya da sütü kaynatacağınız tencereye koymadan önce tencereyi su ile çalkalayıp kaynarken üzerine tahta kaşık kapatabiliriz.
  • Sütün kaynatma işlemi devam ederken zeytinyağına bandırılan bir bez ile tencere kenarları silinir. Bu işlem sütün taşmasını engelleyicidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ