Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Ülkemizde özelikle de kırsal kesimlerde sıklıkla yetişen bal kabağı oldukça sağlıklı bir besindir. Sadece etli kısmı değil çekirdeklerine oldukça olan kabağın çekirdeklerini tüketebilecek için kavurmak gerekir. Kabağın çekirdekleri kavrulduktan sonra oldukça faydalı bir hal alır. Bazı ülkelerde ilaç niyetine kullanılan eczanelerde satılan kabak çekirdeğini ülkemizde evlerde hazırlamak oldukça kolaydır. Kabak yetişmesi için uygun toprakların çokluğu bunun en önemli nedenidir. Kabak çekirdeğini kavurmak için ise farklı yöntemler kullanılabilir.

Kabak Çekirdeği Kavurma Yöntemleri

1-)Su ile Kavurma

Kabak çekirdeğini kavurmak için en çok kullanılan yöntem su ile kavurma yöntemidir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle kabağın sap kısmının bulunduğu üst yüzeyini kesin. Daha sonra bir kaşık yardımı ile içinde bulunan tüm çekirdekleri çıkarın. Kabağın ip görünümündeki etli kısımları ile birlikte çıkan çekirdekleri bu kısımlardan tamamen arındırın. Ardından temiz su ile iyice yıkayın.

Yıkama işlemini tamamladıktan sonra tüm çekirdeklerin sığacağı uygun büyüklükte bir kabın içine su koyarak kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine bir miktar tuz ekleyin ve tekrar kaynamasını bekleyin. Kaynayan tuzlu suyun içine kabak çekirdeklerini atarak 10 dakika bekleyin. Yeterli süre tamamlandığında çekirdekleri süzgece alarak suyunun akmasını sağalayın ve ardından bir bez ya da kağıt havlu yardımı ile çekirdekleri iyice kurutun. Tamamen kurumuş olan çekirdekleri zeytinyağı ve tuz ile ovalayın.

Bu adımda istediğiniz baharatlar varsa bu baharatları da ilave edebilirsiniz. Daha sonra 180 dereceye ayarladığınız fırını çalıştırın. Ovalama işlemi tamamlanıp fırın ısındırmam sonra çekirdekleri tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Hazırladığınız tepsiyi fırına yerleştirerek 10 dakika boyunca hiç açmadan bekleyin. Ardından da karıştırarak çekirdeklerin diğer yüzlerinin üst tarafa gelmesini sağlayın ve 5 dakika kadar da bu şekilde pişirin.

2-)Süt ile Kavurma

Kabak çekirdeği kavurmak için kullanılan bir diğer yöntem de süt ile kavurma yöntemidir. Süt ile kavrulan çekirdeklerin lezzeti su ile kavrulan çekirdeklere oranla çok daha lezzetli olur. Ancak su ile kavurma yöntemine göre daha pahalı bir yöntemdir. İşlem olarak aynı olsa da bu yöntemde kabak çekirdekleri yıkandıktan sonra süt ile haşlanır. Kullanılan sütün yağ oranına göre tepsiye dizmeden önce daha az miktarda yağ kullanılabilir. Fırından çıkardıktan sonra 1-2 çekirdeğin içini açarak pişip pişmediğini kontrol edin.

NOT: Süt ile kavurma yöntemi uygulanırken yoğun baharat kullanımı çok tercih edilmez. Ancak su ile kavurma yönteminde özellikle sarımsak tozu, biber tozu gibi baharatlar çok yakışır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ