Kabak Nasıl Soyulur?

Kabak Nasıl Soyulur?

Mutfakların vazgeçilmez besinlerinden biri de kabaktır. Özellikle yaz ayları olgunlaşma dönemine denk geldiği için kolaylıkla bulunabilen bir besin olur. Sıcak yaz günlerinde vücudun mineral kaybı daha çok olduğu için mineral tüketimi diğer aylara göre daha önemlidir.

Bu noktada da kabak kurtarıcı besinlerin başında gelir. Çünkü kabak mineral anlamında oldukça zengin olmasının yanı sıra lif içeriği de oldukça yüksektir. Magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller içeren kabak aynı zamanda geniş bir kullanım alanı da sunar. Farklı çeşitlerde rahatlıkla tüketilebilen kabağın kabuklarının üzeri hafif tüylü bir yapıya sahipken kabuklarının iç tarafı kaygan bir yapıdadır. Kabak içeriğinde bulunan minerallerden dolayı ciltte gerginliğe neden olur. Bu nedenle kabakları doğru şekilde soyarak bu durumu minimuma indirmek gerekir. Kabak soyarken farklı yöntemler uygulanabileceği gibi yapılacak yemeğin türüne göre de farklılık gösterebilen yöntemler bulunmaktadır.

Kabak Soyma Yöntemleri

1-Sebze Soyacağı ile

Türk mutfağında en çok kullanılan sebzelerin başında gelen kabağı soymak için en çok kullanılan yöntem sebze soyacağı ile soyma yöntemidir. Yemek çeşitliliği anlamında en zengin besinlerden biri olan kabak bu çeşitlilik içerisinde en çok bu yönteme uygunluk gösterir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle kabağı çok iyi bir şekilde yıkamak gerekir.

Dış yüzeyinde bulunan tüm kayganlıktan ve toprak parçalarından tamamen arındırın. İyice yıkanan kabakların sap kısımları keserek devam edin. Daha sonra sap kısımlarından aşağıya doğru sebze soyacağı ile şerit olarak tek seferde kesin.Bu şekilde kabağın tüm yüzeyini soyduktan sonra alt tarafında bulunan yuvarlak sert kısmında soyulup soyulmadığını kontrol edin. Eğer bu kısmı tam olarak geçmemiş ise alt tarafını bir kere daha soyacak ile alın. Ardından kabakları tekrar yıkayarak kullanıma hazır hale getirin. Bu yöntemi tüm kabak yemekleri için kullanabilirsiniz.

2-Bıçak Yardımı ile

Evinizde sebze soyacağı bulunmuyorsa ya da sebze soyacağını kullanmak istemiyorsanız bu yöntem oldukça ideal bir yöntemdir. Kabak bulundurduğu mineralleri özellikle de vitaminleri kabuğuna yakın noktalarda barındıran bir besindir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan kabağın kabuklarını çok derin soymamak gerekir. Aksi halde besin değeri açısından zayıflamasına neden olunur.

Bu yüzden bıçak yardımı ile kabak soymak için iyice yıkanan kabakların öncelikle sap kısımları kesilir. Daha sonra alt tarafından tutularak sap kısımlarına doğru bıçak ile taranarak kabukları ayrıştırılır. Ardından kabağın alt tarafında bulunan sert kısım kesilir ve sap kısmından tutularak bu işlem alt tarafları için de uygulanır. Bu yöntem özellikle kabak dolması gibi yemekler için daha uygundur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ