Kaloriferlerin İyi Isıtması İçin Neler Yapılabilir?

Kaloriferlerin İyi Isıtması İçin Neler Yapılabilir?

Kaloriferler oldukça etkili ve ekonomik bir ısınma sunmaktadır. Özellikle soğuk yerlerde çok önemli bir yere sahip olan kaloriferler doğalgaz ile çalışmaktadır. Ülkemizde bütün şehirlerde doğalgaz olmasa da nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık olan şehrimiz İstanbul’da kaloriferler oldukça önemli bir yere sahiptir. Soğuk havaların gelmesi ile birlikte kombiler açılmaya kaloriferler çalışmaya başladı. Ancak kaloriferlerin bakımı oldukça önemli bir konudur.

Bakımı iyi yapılmamış olan kaloriferler ortamı iyi ısıtmamaktadır. Bu durumda enerji kaybını ortaya çıkarmaktadır. Daha çok gaz yakarak daha az ısınmanıza neden olan bu durumu önlemek için düzenli olarak 2 yılda bir kaloriferlerin bakımının yapılması gerekir. Bunun yanı sıra kaloriferlerinizin evinizi iyi ısıtmadığını düşünüyorsanız kaloriferlerinizi kontrol etmeniz gerekir. Eğer bu tarz bir durum söz konusu ise yapılabilecek birkaç işlem bulunmaktadır. Kaloriferlerinizin daha iyi ısı vermesi için yapabileceğiniz uygulamalardan bazıları evde kolaylıkla kendi kendinize yapabileceğiniz uygulamalardır.

Kaloriferlerin İyi Isıtması İçin Neler Yapabiliriz?

1-)Peteklerin Havasının Alınması

Isı kaybına neden olan durumlar arsında en çok karşılaşılan durum peteklerde hava birikmesidir. Peteklerde hava biriktiğini anlamak için ise peteklerin üzerinde ellerinizi gezdirin. Eğer peteğin bir tarafı daha sıcak diğer tarafı daha soğuk ise bu durum petekte hava birikmesinden kaynaklanmaktadır.

Peteklerde biriken havayı çıkarmak oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlemi yapabilmek için purjör anahtarı ya da kısa bir düz tornavida kullanabilirsiniz. Peteğe baktığınızda sol üst tarafta purjör tapası yer almaktadır. Temin etmiş olduğunuz anahtar ya da tornavida yardımı ile bu tapayı saat yönüne doğru çevirerek peteğin içinde biriken havayı çıkarabilirsiniz.

2-)Perdelerin Boyları

İlk başta kulağa biraz garip gelse de perde boyu kaloriferlerin ısı verimliliğini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle perde boylarınızı en uygun şekilde ayarlamanız gerekir. Özellikle pencere altında bulunan kaloriferler perdelerin uzun olması durumunda ciddi oranda ısı kaybına neden olmaktadır. Bunun için peteğe denk gelen perdelerinizi peteğe değmeyecek şekilde kestirmeniz gerekir. Böylece kaloriferde ısınan hava rahatlıkla odaya yayılarak dengeli ve iyi bir ısı sağlamış olur.

3-)Reglaj Ayarlarının Kontrolü

Reglaj ayarı peteklerin kombiye olan uzaklıklarına göre yapılmaktadır. Bu ayarı yapmak için peteklerin vanalarını kontrol etmek gerekir. Tüm peteklerin üst kısımda bulunan vanalarının tamamen açık olduğunu kontrol edin. Daha sonra da alttaki vanaları ayarlamanız gerekecek. Kombiye en yakın petek daha çok ısınacağı için bu peteğin alt vanasını yarım tur açmanız yeterli olacaktır. Ancak kombiye en uzak olan petek geç ısınacağı için en uzaktaki peteğin alt vanası da tamamen açık olmalıdır. Bu şekilde denge kurarak her vanayı kombiye olan uzaklıklarına göre vanalarını ayarlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ