Kalsiyum Düşüklüğü ve Ellerde Uyuşmalar

Kalsiyum Düşüklüğü ve Ellerde Uyuşmalar

Kalsiyum düşüklüğü tıp dilinde hipokalsemi olarak bilinmektedir. Hipokalsemi kandaki kalsiyum seviyesinin olması gereken şartlardan daha düşük olduğunu ifade etmektedir. Kalsiyum düşüklüğü kalsiyumca zengin besinlerin yeterli tüketilmediği ya da vücuttan fazla miktarda kalsiyum atılmasına bağlı olarak oluşmaktadır.

Kalsiyum vücutta mutlaka bulunması gereken elementlerin başında gelmektedir. Vücutta kalsiyumun en önemli görevi kasılmayı sağlamaktır eksikliğinde kaslarda bazı rahatsızlıklar oluşmaktadır.

Kalsiyumun vücuttan fazla atılması genellikle ilaç kullanımına bağlı meydana gelmektedir.

  • Özellikle bazı hipertansiyon ilaçları buna sebep olmaktadır. Genellikle bu tarz tansiyon ilaçlarını kullanan hastalar önceden uyarılmalı ve tedavileri boyunca gerekli durumlarda kalsiyum takviyesi almalıdır.
  • Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları da kalsiyum düşüklüğü ve ellerde uyuşmalara sebep olmaktadır. Çünkü kansızlık tedavisinde kullanılan demir kalsiyumla yarışa girerek kalsiyumdan daha hızlı enzimlere bağlanmaktadır. Bu durumda kalsiyum emilimi azalmakta, kalsiyum atılımı artmaktadır.

Kalsiyum düşüklüğü ve ellerde uyuşma birbiriyle bağlantılı bir durumdur. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak çizgili kaslarda kasılmada problem yaşanır sonuçta titreme ve ellerde uyuşma görülebilmektedir.

Kalsiyum düşüklüğünde;

  • Ağız çevresinde uyuşma
  • Ellerde uyuşma
  • Nöbetler
  • Bazı ciddi olgularda bilinç kaybı
  • Kalp yetmezliği sıkça görülen belirtiler arasındadır.

Tiroid Ameliyatı Sonrası Halsizlik

Tiroid ameliyatı sonrası yaşanılan halsizliğin sebebi genellikle kalsiyum düşüklüğünden dolayıdır. Tiroid ameliyatı esnasında paratiroid bezi alınmaktadır. Paratiroid bezi kan kalsiyum seviyesinin düzenlenmesini sağlamaktadır. paratiroid bezin alınması sonucu kalsiyum dengesi bozulmakta halsizlik baş göstermektedir.

Bu durum sıkça yaşanıldığı için genellikle tiroid ameliyatlarından sonra kişiye kalsiyum desteği yapılmakta, sıklıkla kan kalsiyum seviyesi ölçülmektedir.

Kalsiyum yokluğu ciddi rahatsızlıklara hatta kalp yetmezliğine bağlı ölümlere sebep olabilmektedir. Bu sebeple yukarıdaki belirtilerin birden fazlasını gösteriyorsanız mutlaka kan kalsiyum seviyenize baktırınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ