Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Gündelik hayatta kıyafette, halıda veya ev içerisindeki döşemelerde sıçramış kana rastlanabilmektedir. Kanın bulaştığı alanda çıkması zor, kan lekesi meydana gelir. Kan lekesinden kurtulmak oldukça zorlu olsa da, uygulanabilecek doğru adımlar sayesinde lekeyi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Halınıza, giysinize veya döşemenize bulaşmış kanının yanlış temizlenmesi halinde kan lekesinin çıkması daha da zor bir hal alabilir. Kan lekesinin yeni mi yani taze olup olmadığına göre temizleme yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir.

Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kan lekesi henüz yeniyken yani tazeyken baş etmek daha kolaydır. Sıçramış kanın üzerinden yaklaşık 24 saat geçmiş olması, lekenin kuruduğuna işaret eder. Kurumuş kan lekesinin temizlemesi daha zor olsa da, imkansız değildir.

1)Diş Macunu Kullanın

Kan lekesinin olduğu çarşaf, kıyafet veya halıdaki lekeyi temizlemek için diş macununuzu kullanabilirsiniz. Kan lekesinin hakim olduğu alana diş macununu dökün ve bir süre bekleyin. Ardından lekenin olduğu alanı soğuk su ile yıkayın ve lekeli bölgeyi sabunlayın. Son olarak sabunlu kumaşı tekrar soğuk su ile yıkayın. Bu yöntemin bir kaç kez tekrarlanması, kan lekesinin giderilmesinde yeterlidir.

2)Sabun veya Şampuan Uygulayın

Kanın sıçramış olduğu alana doğrudan şampuan veya sabun uygulamakta, etkili çözümlerden biridir. Sabun veya şampuanlı alanı, sarı bez yardımıyla iyice ovalayın. Şayet leke koltuk, döşeme gibi bir alandaysa ve yıkaması zorsa fazlaca şampuan kullanmamaya dikkat etmekte fayda vardır.

Taze Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Soğuk Su Uygulayın

Kan lekesinin olduğu alana, soğuk su uygulamak taze kan lekesini gidericidir. Suyun soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Bunun nedeni sıcak suyun lekenin, kumaşın daha da derinlere inmesine sebebiyet verebilmesidir. Bu yüzden soğuk su ile lekeli alan yıkanmalı ve bu esnada bez yada sünger yardımıyla silinmelidir.

Oksijenli Su Uygulamak

Taze kan lekesini temizlemenin en etkili yöntemlerinden bir diğeri ise oksijenli sudur. Oksijenli su, kumaşı ağartıp zarar verebileceğinden dikkatli davranılmalıdır. Hatta ilk olarak ufak bir deneme yapılarak, oksijenli suyun kumaş üzerinde etkisinin izlenmesi faydalı olacaktır. Herhangi bir zararı söz konusu değilse, kumaşı oksijenli suyun olduğu kaba koyun ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Ardından soğuk su yardımıyla lekeli alanı iyice yıkayın, temizleyin. Her ne kadar oksijenli su kumaş üzerinde zarara yol açabilse de, beton gibi sert alanlara dökülen kan lekesinin temizlenmesinde bire bir yöntemlerden biridir.

Amonyak Uygulayın

Güçlü ve çıkması zor görünen kan lekeleri için amonyak yöntemini deneyebilirsiniz. İlk olarak 1 yemek kaşığı kadar amonyak ile 1/2(yarım) bardak suyu karıştırın. Hazır hale gelen bu karışımı artık lekenin olduğu alana uygulayabilirsiniz. Lekenin giderildiğinden emin olduktan sonra ise amonyaktan arındırmak ve kumaşı temizlemek için soğuk su ile iyice temizleyin.

NOT: Amonyak yöntemi kumaş tipine bağlı olarak kumaşta zarara yol açabilir. İpek, keten ve yün kumaşlara amonyak uygulamaktan kaçınınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ