Kan Tahlili Sonucumda Rf Değerim Yüksek Çıktı

Kan Tahlili Sonucumda Rf Değerim Yüksek Çıktı

Bir çok hastalığın bulgusunda kan tahlilleri kullanılmaktadır. Hastalık esnasında patojenler vücuttaki bazı mekanizmaları etkileyerek hormon salınımına, bazı kan değerlerinin düşmesine ya da artmasına neden olabilir. Bu değişimler kan tahlillerinde detaylı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Kan tahlilleri sonucunda ulaşılan bir çok hastalığın sebep olduğu kan değerlerine ulaşılır. Bu kan değerlerinin her biri ayrı ayrı hastalıkların teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Bu testlerde ortaya çıkan kan değerlerinin yüksek çıkması kan değerlerinin vücuttaki hangi organdan etkilendiğine göre değerlendirilir.

Kan tahlili sonucumda Rf değerim yüksek çıktı diyorsanız romatoid artrit olma olasılığının yüksektir. Rf değerinin yüksek çıkması genellikle romatizmal hastalıklara işaret etmektedir. Ancak romatizmal hastalığı bulunmayan bazı kişilerde de Rf değeri yüksek çıkabilir. Bu gibi durumlardan dolayı Rf değerinin yüksek çıkması karar vermede tek olarak kullanılmamaktadır.

Kan tahlili sonucumda Rf değerim yüksek çıktı diyorsanız romatoid artrit dışında ;

  • Akciğer
  • Miks bağ dokusu hastalığında
  • Skleroderma
  • Dermatomyozit
  • Karaciğer
  • Böbreklerden kaynaklı ciddi patalojik ve fizyolojik problemlerden kaynaklı olabilir. Ancak genellikle romatizmal rahatsızlıklarda Rf değerinden yararlanılır.
  • Rf değeri 65 yaşının üstünde sağlıklı kişilerde de yüksek çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre bu yaşın üstünde Rf değerinin yüksek çıkması %10-20 sıklıkta görülmektedir.

Rf Değeri Kaç Olmalıdır?

Rf değeri IgG ya karşı üretilen kanda dolaşan kan tahlilleriyle kolaylıkla test edilebilen bir antikordur. Rf değerinin normal değer aralığı: <20IU/ml’dir. Bu değer testin yapıldığı laboratuvar, kanın alındığı yer, kan alma cihazındaki farklılıklara göre aşağı yukarı değişebilmektedir. Ancak bu değerin 2 katından yüksek değerler ciddi romatizmal rahatsızlıkların olduğunun bir göstergesidir. Romatoid artrit otoimmün bir rahatsızlıktır. Eklemlerde ciddi şişmeler, ağrı ve ateş yapmaktadır. Bu gibi durumlarda mutlak doktorunuza başvurarak kapsamlı bir kan testi yaptırınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ