Karabiber Nasıl Saklanır?

Karabiber Nasıl Saklanır?

Yemeğe lezzet katması açısından tercih edilen baharatlardan en fazla kullanılanlardan biri de karabiberdir. Karabiber, hem Türk mutfağında hem de dünya mutfaklarında en çok tercih edilen baharattır. Bu baharat lezzeti dışında içeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa oldukça faydalıdır. Ancak her besinde olduğu gibi abartılması halinde bir takım rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden karabiberi kararında ve normal ölçülerde kullanmakta yarar vardır.

Karabiber Saklama Yöntemleri

Normal şartlarda karabiber gibi baharatlar, ya baharatlıkların içerisinde ya da küçük kavanozların içerisinde saklanmaktadır. Karabiberin nasıl bir ortamda muhafaza edildiği; karabiberin aromasını ve lezzetini uzun süre kaybetmemesi açısından oldukça önemlidir.

Aşağıda anlatılan yöntemleri uygulayarak karabiberleri, lezzetinden ve kokusundan ödün vermeden daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Saklama Kaplarını İyice Sıkıştırın

Çoğunlukla sofralarda kullanılan ufak baharatlıklarda veya kaplarda saklanan karabiberin, daha uzun süre kullanımı içinde saklama kabının iyice kapatılması ve sıkıştırılması önemlidir. Kabın hava almamasına dikkat edilmelidir. Saklama kabının plastikten veya camdan olması farketmemektedir.

Serin ve Karanlık Bir Ortamda Saklayın

Aldığınız karabiberlerin daha uzun süre kullanımı açısından nasıl bir ortamda saklandığı önemlidir. Karabiberi sıcak ve nemli ortamda saklamaktan ziyade serin, karanlık ve kapalı(dolap gibi.) ortamlar tercih edilmelidir. Hatta hali hazırda kullanmadığınız karabiberi buzdolabında dahi saklayabilirsiniz.

Nemli Yerlerden Uzak Tutunuz

Karabiberin nemli ve ısısı fazla bölgelere yakın tutulması, baharatın aromasını alır. Çok sık yapılan bir hata olan ocak, fırın gibi materyallerin yakın bölgelerinde karabiber muhafaza etmek önerilmemektedir. Bu ev eşyalarından gelecek ısı, nem karabiberin nemlenmesini sağladığından bu tarz eşyalardan uzak ve kapalı dolaplar tercih edilmelidir.

TAVSİYELER

  • Karabiber alırken öğütülmemiş almaya dikkat edin. Bunun nedeni, öğütülmemiş baharatların öğütülmüş baharatlara göre daha uzun ömürlü olmasıdır.
  • Karabiber yemeklerde yeterli miktarda kullanıldıktan sonra baharatlığın kabının iyice sıkıştırılmasına, kapatılmasına dikkat edilmelidir.

NOT: Yukarıdaki yöntemleri doğru uygulayarak, karabiberinizi uzun süre aromasını ve lezzetini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz. Eğer karabiberi kokladığınızda tam kokusunu alamıyorsanız ve keskin aroma kokusu gelmiyorsa, kullanmamanızda yarar vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ