Karaciğer Lezyonları

Karaciğer Lezyonları

Karaciğer lezyonları birçok sebepten dolayı oluşabilmektedir. Oluşan lezyonların birçoğu iyi huylu olmasına rağmen bazı durumlarda kötü huylu lezyonlarda bulunmaktadır.

Karaciğer vücudumuzun sağ bölgesinde bulunmaktadır. Karaciğer lezyonlarında genellikle sağ abdominal bölgede bir ağrı bulunmaktadır. Özellikle hafif bastırma durumunda dahi ağrı, sızı oluşmaktadır. Karaciğer lezyonlarında aynı zamanda;

  • Mide bulantısı çok sık oluÅŸmaktadır.
  • Kanama sıkça meydana gelmektedir.
  • Karın bölgesinde özellikle üst saÄŸ karın bölgesinde ÅŸiÅŸlik meydana gelmektedir.

Karaciğer lezyonları iyi huylu ya da kötü huylu tümör kaynaklı olsun her iki durumda da karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına sebep olmaktadır. Karaciğer görevini yerine getirmekte sorun yaşamaya başlar bu durum birçok mekanizmanın sekteye uğramasına sebep olabilmektedir.

Karaciğer vücuttaki birçok fonksiyonun gerçekleşmesine sebep olur. Karaciğer;

  • Karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesini
  • Protein metabolizmasının düzenlenmesini
  • Birçok enzimin yapımında
  • Eritrosit yapımında baÅŸta olmak üzere birçok olayda görev almaktadır.

Karaciğerde oluşan lezyonlar bu mekanizmalarda da bozukluklara sebep olmaktadır. Kişi karaciğerinde problem olduğu için değil yukarıdaki mekanizmalarda meydana gelen problemlerden dolayı doktora gider ancak karaciğerinde lezyon olduğu ortaya çıkabilir.

Karaciğer Lezyonları Tedavisi

Karaciğerde meydana gelen lezyonların tedavisi için öncelikle karaciğerdeki lezyonun iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu öğrenmek amacıyla biyopsi yapılmaktadır.

İyi huylu lezyonlar genellikle ilaç ile tedavi edilmekte ya da lezyon oluşumuna sebep olan kaynağın ortadan kalkmasıyla tedavi edilmektedir.

Kötü huylu karaciğer lezyonlarında ise genellikle cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir. Bu durumu takiben yoğun ilaç kullanımı gerçekleşebilmektedir. Genellikle böyle durumlarda kişinin yaşamında belirgin değişiklik yapması gerekmektedir.

Özellikle kronik alkoliklerde ya da sürekli ilaç kullanan kişilerde karaciğerde lezyon oluşumu sıklıkla görülür. Bu sebeple bu kategorideki kişilerin belirli aralıklarla karaciğer testleri yaptırması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ