Karaciğer Parankim Hastalığı

Karaciğer Parankim Hastalığı

Karaciğer parankim hastalığı, karaciğerdeki dokuların hasar alması sonucunda karaciğer dokularında rahatsızlık olduğunu göstermektedir. Karaciğer parankim hastalığı kimi zaman kronik olarak görülebilmektedir. Uzun süreli devam eden rahatsızlık, tıp literatüründe kronik olarak ifade edilmektedir. Kronik şekilde baş gösterebilen parankim hastalığı, uzun süreli görülebilir. Karaciğer yetmezliği, enfeksiyonu gibi pek çok karaciğer rahatsızlığı parankim hastalığına sebebiyet verebilmektedir.

Karaciğer parankim hastalığının en bilindik nedenleri arasında; hepatit b ve hepatit C virüsleri vardır. Bu virüslerin oluşması ve artması ile birlikte karaciğerde hasar meydana gelerek, parankim rahatsızlığı tetiklenir.

Karaciğer Parankim Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer parankim hastalığının altında yatan bir çok neden olabilir. Rahatsızlığın tedavi yöntemi sebep olan unsura göre değişiklik gösterebileceğinden, öncelikle şikayetin altında yatan neden doğru belirlenmelidir.

Karaciğer Rahatsızlıkları

Karaciğer yetmezliği ve enfeksiyonu gibi pek çok rahatsızlık, karaciğer parankim hastalığına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlık ciddi sağlık sorunları olduğundan, derhal muayene ve kontrol gerekmektedir. Aynı zamanda karaciğer organının görevlerini tam olarak yerine getirememesi de parankim hastalığını tetikleyici unsurlar arasındadır.

Hepatit Virüsleri

Hastalığın en bilindik nedenleri arasında hepatit virüsleri gelmektedir. Hepatit A, B, C virüslerinin oluşması ve giderek çoğalması karaciğerde doku hasarına parankim hastalığına sebebiyet verir.

Alkol Tüketimi

Alkol tüketen kişilerde, alkol almayanlara nazaran parankim rahatsızlığı görülme ihtimali daha yüksektir. Alkolün vücutta emilimi fonksiyonundan ötürü karaciğerin normalde çalıştığından daha fazla çalışması gerekir. Karaciğerin fazlaca çalışması ise karaciğeri yorarak, dokularda hasara yol açar. Karaciğer doku hasarı ise parankim hastalığını tetikleyicidir. Oluşabilecek parankim rahatsızlığını önlemek ve sağlıklı yaşam için alkolden uzak durmakta fayda vardır.

Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Doktor kontrolü dışında bilinçsizce veya aşırı dozda alınan ilaçlar, karaciğerde hasara neden olarak parankim hastalığını tetikler. Bilinçsiz ilaç kullanımı ayrıca ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğinden, kesinlikle dikkatli olunmalı ve doktor tavsiyesi haricinde ilaç kullanılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ