Karadut Lekesi Nasıl Çıkar?

Karadut Lekesi Nasıl Çıkar?

Karadut mevsiminde sık sık tüketilen lezzetli ve çok faydalı meyvelerden bir tanesidir. Ancak karadut direkt tüketimi dışında daha çok aroma verici olarak yiyeceklerin ve tatlıların karışımına girmektedir.

Son yıllarda daha da popüler olan karadut içecekler başta olmak üzere, tatlılar, dondurmalar ve bir çok gıdada da kullanılmaktadır. Karadutun direkt tüketimi esnasında renginden kaynaklı olarak leke oluşumu gözlenebilmektedir. Aynı durum karadut özlü gıdaların tüketimi esnasında da gözlenebilmektedir.

Karaduttan kaynaklı oluşan lekelerin çıkarılması için aşağıda alternatif çözüm yolları anlatılmaktadır. Sizde bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak oluşan karadut lekesinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ancak size uygun yöntemi seçerken uygulamayı iyice okuduğunuzdan ve hiçbir basamağı atlamadan uyguladığınıza emin olunuz.

1-)Ağartıcılı Kimyasallar Kullanın

Ağartıcı içeren deterjanlar, ağartıcılı leke çıkarıcıları piyasada büyük bir alanı kaplamaktadır. Birçok farklı markanın bile farklı isimlerde aynı formülasyona sahip ağartıcılı deterjanları bulunmaktadır.

Bu yöntemi özellikle açık renkli, ağartıcı kullanıldığında sorun oluşturmayacak kumaşlarda oluşan karadut lekelerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Burada yapmanız gereken lekeli bölgeyi ağartıcılı deterjan ile ovmak ya da direkt olarak çamaşır makinesinde ağartıcılı deterjanı ekleyerek yıkamaktır.

Karadut lekesinin yoğun olduğu durumlarda ağartıcıyı direkt olarak lekenin üzerine dökmek ve bir süre beklemek ardından yıkama şartlarına uygun bir şekilde yıkamak gerekli olabilmektedir.

2-) Dut Yaprağını Kullanın

Bu yöntem eskilerde çok daha sık kullanın ancak çok da etkili olan bir yöntemdir. Genellikle dut ağacına ve yaprağına direkt erişimin kısıtlı olmasından dolayı çok bilinen bir yöntem değildir.

Dut yapraklarını koparınız ve jel kıvamına gelene kadar kaynatınız. Ardından mutfak robotundan geçirerek lapa kıvamına getiriniz.

Oluşturduğunuz bu karışım ile karadutun leke yaptığı bölgeyi yıkayınız. Yoğun karadut lekelerinde bu jöle kıvamındaki karışımı lekeli bölgeye sürün ve bir süre bekleyin. Bekleme süresinin ardından zaman kaybetmeden uygun yıkama şekliyle yıkayınız.

3-)Kuru Temizleme

Bu aşama özellikle yıkaması ya da kimyasal madde uygulamasının kıyafetlere zarar vereceği ve değerli kıyafetlerde tercih edilmelidir. Kuru temizlemelerin kıyafete uygun uygulayacakları özel kimyasallar ile hızla lekeden kurtulabilirsiniz.

Bu yöntem diğer yöntemlere göre biraz daha pahalı olduğundan dolayı çok sık tercih edilmemektedir. Ancak son çare olarak her zaman düşünülmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ