Karalahana Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Karalahana Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Karalahana turpgiller ailesine ait olan bir kış sebzesidir. Bir diğer adı da yaprak lahanadır. Yaprak lahana olarak da bilinen karalahana, koyu yeşil renkli geniş ve kat kat yapraklara sahiptir. Ülkemizde özellikle de doğu karadeniz bölgesinde sıklıkla üretilmektedir. Bu nedenle de karadeniz bölgesinin doğu kısmının temel besin maddesi olarak yer edinmiştir.

Türk mutfağında da severek kullanılan karalahana aynı zaman oldukça da sağlıklı bir sebzedir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Özellikle potasyum, kalsiyum ve C vitamini açısından zengindir. Karalahana vitamin olarak A vitamini, C vitamini ve az miktarda da B6 vitamini içermektedir. Buna ek olarak mineral açısından da sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum içermektedir. Yapısında bulundurduğu bu vitamin ve mineral çeşitliliği ile birlikte özellikle de bazı vitamin ve mineralleri yüksek oranda bulundurmasından dolayı karalahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteren karalahanayı mevsiminde temin etmek bu etkilerden en yüksek oranda faydalanmak anlamına gelir. Bu nedenle kış aylarında alınan karalahana yaz aylarında da tüketilmek için saklanmak istenir. Bu işlemi uygulayabilmek için ise karalahanaları dondurucuda saklamak gerekir. Karalahanaları dondurucuda saklamak için birkaç yöntem bulunmaktadır.

Karalahana Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Doğrudan Saklama

Doğrudan saklama yöntemi karalahanayı dondurucuda saklamak için kullanılan en pratik yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikli olarak karalahanaların iyice yıkanması gerekir. Bunun için sirke ve sudan oluşan bir karışım hazırlanır ve daha sonra karalahanalar bu suyun içine alınarak iyice yıkanır.

Ardından bu işlem tekrar uygulanarak karalahanaların sirkeli su ile iki kere yıkanması sağlanır. Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra lahanaların suyunun süzülmesi için bir süre beklenir. Suyu süzülen karalahanalar buzdolabı poşetlerinin içine tek pişirimlik olacak şekilde doldurulur ve poşetlerin havası olabildiğince alınarak ağızları sıkıca kapatılır. Son olarak da dondurucuya yerleştirilir.

2-)Şoklama Yöntemi ile Saklama

 

Şoklama yöntemi neredeyse tüm sebzeler için geçerli sayılabilecek bir yöntemdir. Doğrudan saklama yöntemine göre hazırlama aşaması daha uzun sürse de saklama süresi açısından şoklayarak saklama yöntemi daha uzun süre saklamanıza olanak sağlar. Bunun için ilk olarak karalahanalarınızı sirkeli su karışımı ile iyice yıkamanız gerekir. Bu karışım ile lahanaları iki kez yıkadıktan sonra su kaynatılır.

Önceden kaynamış olan ve kaynamaya devam eden suyun içerisine karalahanaları koyun. Ortalama 10 saniye kadar karalahanaları bu suyun içerisinde beklettikten sonra hemen çıkarın ve beklemeden doğrudan akan soğuk suyun altına tutun. Soğuk suya tutmak yerine buzlardan ve soğuk sudan oluşan bir kase hazırlayarak kısa süreli haşlama işlemi uygulamış olduğunuz karalahanaları bu kasenin içine koyabilirsiniz.

Bu şekilde de 10 saniye kadar bekledikten sonra lahanaların suyunu bırakması için bir kenara koyun. Bu aşamada sularının süzülmesi oldukça önemlidir. Gerekirse yapraklara zarar vermeden kendinizde yaprakların suyunu sıkabilirsiniz. Tüm yapraklar için bu işlem uygulandıktan sonra yaprakları buzdolabı poşetine koyun ve poşetlerin havasını tamamen çıkararak poşetleri bağlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ