Karanfil Nasıl Saklanır?

Karanfil Nasıl Saklanır?

Karanfilin ana vatanı Asya kıtasıdır. Ancak tüm dünyada bilinen ve oldukça çok tüketilen bir bitki türüdür. Bu kadar çok tüketilmesine ve sevilmesine neden olan etkenlerin başında ise sağlık açısından çok faydalı olması gelmektedir. Karanfil çok fazla sayıda mineral vitamin içermektedir. İçinde bulunan başlıca mineraller magnezyum , sodyum, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve çinkodur. Vitamin olarak ise C vitamini, B vitamini, A vitamini, D vitamini, D vitamini ve K vitamini içermektedir.

Bunun yanı sıra antioksidan özelliğine sahip olmasından dolayı da birçok hastalığa karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu hastalıkların başında kanser hastalıkları, diyabet hastalıkları ve ağız iltihapları gelmektedir. Karanfil yemeklerde, tatlılarda ya da içeceklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kullanım alanının da geniş olması sayesinde sıklıkla tüketilen lezzetli bir baharat türü olan karanfilin saklanma koşulları ise oldukça önemlidir. Doğru koşullarda saklanmayan karanfiller bayatlar ve bayatlamış olan karanfillerin etkileri azalır. Bu nedenle karanfili doğru yöntemler ile saklamak oldukça önemlidir. Karanfil saklamak için kullanılabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

Karanfil Saklama Yöntemleri

1-)Serin ve Kuru Ortamda Saklama

Karanfil saklamak için en ideal ortam serin ve kuru bir ortamdır. Karanfil doğrudan güneş ışığına maruz kaldığı zaman etkileri hızla azalarak kısa sürede bayatlar. Bu nedenle güneş ışığından uzakta serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Eğer havadar bir ortamda saklayacaksanız ve çok uzun süre muhafaza etmeniz gerekmiyorsa pamuklu bez torbada saklayabilirsiniz. Ancak cam kavanozlara ya da seramik kaplara koyarak uygun şartların sağlandığı bir ortamda iki yıla kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak bunun için karanfilin tane olması gerekir. Toz karanfilin ömrü çok daha kısadır.

2-)Buzdolabında Saklama

Buzdolabı serin ve güneş ışığından uzak bir ortam sunduğu için karanfili buzdolabında saklayabilirsiniz. Bunun için tek yapmamız gereken uygun saklama kapları hazırlamaktır. Karanfilin kokusu yoğun ve baskın bir koku olduğu için özellikle buzdolabında saklarken hava almadığından emin olduğunuz kapalar kullanmalısınız.

Aksi takdirde karanfil kokusu tüm dolaba ve yiyeceklere sinecektir. Bu nedenle karanfilleri hava almayan bir cam kavanoza, seramik kaba ya da saklama kaplarına koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak karanfili tane olarak saklamak ömrünü uzatacaktır. Bu nedenle tane karanfil olmasına dikkat edin. Tane karanfiller 2 yıla kadar muhafaza edilebilirsen toz karanfil 6 ay sonra bayatlamaya başlayacaktır.

NOT: Karanfil her yaşta insan için oldukça faydalı olmasına karşın içeriğindeki vitamin ve mineral çeşitliliğinin zenginliği özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok daha faydalıdır. Karanfili toz hale getirerek yemeklerde, tatlılarda ve içeceklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ