Kararmış Tencere Nasıl Temizlenir?

Kararmış Tencere Nasıl Temizlenir?

Kararan ve dibi tutan tencereler aynı yöntemlerle temizlenir. Bu yöntemlerle tencereleriniz pırıl pırıl olur. Özellikle dibi tutan tencereler hanımları korkutsa da aşağıdaki uygulamalar bu korkuya son verir. Kararan tencereleri temizlerken ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tencerenin malzemesidir. Birçok farklı yöntem vardır. Fakat genel olarak sirke, karbonat, tuz, limon suyu, bulaşık deterjanı, bulaşık kapsülü, çamaşır deterjanı, sünger ve tel kullanılır.

1-)Sirke ve Karbonat

Bulaşık teli ile zarar görmeyecek tüm tencere ve tavaları rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Tencerenin yanmış kısmını kaplayacak kadar su bardağıyla sirke doldurun. 1 su bardağı sirke için 1 tatlı kaşığı karbonat ölçüsüne göre de karbonat ekleyerek 1 saat bekletin. Koyduğunuz su miktarıyla aynı miktarda su ekleyip yavaş yavaş kaynatın. Bu karışım kaynarken dibi tutan tencerenin içindeki yanıkları yumuşatır. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha beklenip tencere ocaktan alınır. 10-15 dakika bekleyip yıkanır. Eğer dibinde kalıntılar varsa bir kaşık yardımıyla kazılır ve bulaşık teliyle dairesel hareketler yaparak temizlenir. Yanıklar daha da fazla ise bu su ile tencereyi 24 saat bekletip öyle yıkayın.

2-)Bulaşık Kapsülü

Tahta veya silikon spatula, kaşık kullanıldığı sürece tüm tencereler için geçerlidir. Kararmış tencereler için kararan yerin üzerine kadar, yanmış tencereler için yanık yerin hemen üzerine kadar su koyulur ve tencerenin içine 1 tane bulaşık makinesi tableti atılır. Bu şekilde 10 dakika kaynatılır. Kararmaların, yanıkların miktarına göre birkaç saat ya da 24 saat bekletilir. Sonra bir spatula ya da kaşık yardımı ile kazılır. Güzelce yıkanır ve işlem biter.

3-)Bulaşık Deterjanı

Kararmaları, yanıkları geçecek hizada sıcak su konulur. Üzerine bulaşık deterjanı ekleyin ve iyice köpürtün. Bu şekilde kaynatın. Su kaynamaya başladıkça lekeler geçmeye, yanıklar çözülmeye başlayacaktır. Ardından soğumaya bırakın ve yıkayın.

4-)Çamaşır Deterjanı

Dökme demir tencereleri çok rahat temizleyebilirsiniz. Ocaktan alıp uygulamaya başlamayın hemen. Bırakın biraz ılısın önce. Sonra da sıcak ama kaynar olmayan 1 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır deterjanı ölçüsüyle doldurun. Bu şekilde birkaç dakika kaynatıp suyu dökün. Tam olarak geçene kadar bu işlemi uygulayın.

5-)Limon Suyu ve Tuz

Bir miktar tuz ve tuz miktarının 2 katı miktarda limon suyunu tencerenize koyun. Yarım saat bekleyip ovun. Kısa ve etkili bir yöntem.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ