Karında Üşüme

Karında Üşüme

Karında üşüme şikayetiyle genel olarak mide üşütmesi kastedilmektedir. Halk arasında mide üşütmesi olarak ifade edilebilen bu sorunun temelinde bakteri ve virüsler gibi zararlı mikroorganizmalar yatmaktadır. Bakteri, virüs ve parazitler mide üşümesinin en bilindik nedenleridir. Gün içinde ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi veya tüketilen yemeklerin bozuk ya da yeterince hijyenik olmaması gibi durumlar midede bakteri ve virüslerin türemesine sebebiyet verebilir. Bu bölgede türeyen bu zararlı mikroorganizmalar ise mide üşütmesi rahatsızlığını tetikleyicidir.

Bakteriler dışında kimi zaman çok soğuk gıdaların tüketilmesi de, mide üşütmesi problemine yol açabilmektedir. Çok soğuk içecek veya yiyeceklerin tüketilmesi de midenin üşütmesini tetikleyen unsurlardandır.

Mide Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?

Mide üşütmesi kendini daha çok mide bulantısı ve ishal gibi sorunlarla belli etmektedir. Belirtilerin normal şartlarda istirahat neticesinde birkaç gün içinde geçmesi beklenir. Şayet belirtiler uzun süredir devam ediyorsa, doğru tanı-tedavi için uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

  • halsizlik
  • iştahsızlık
  • kusma
  • mide bulantısı
  • ishal
  • ateş
  • ağız kokusu

Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Bol Bol Sıvı Tüketin 

Mide üşütmesi rahatsızlığına bağlı olarak ishal sorunu baş gösterebilir. İshal ise vücudun susuz kalmasına sebebiyet verebilmektedir. Vücutta sıvı dengesini korumak ve susuzluğu önlemek adına, gün içinde bol bol sıvı/su içilmesi tavsiye edilir.

Dinlenmek

Çoğunlukla mide üşütmesinin altında yatan neden bakteri, virüs gibi çeşitli zararlı mikroorganizmalardır. Vücudun bu zararlı yapılarla baş edebilmesi için istirahata gereksinimi söz konusudur. Dinlenmek, istirahat etmek rahatsızlığın atlatılmasına faydalı olacaktır.

Mutlaka Doktora Gidin 

Şikayetin altında yatan nedenin saptanması ve bu nedene bağlı tedavi yöntemi için mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilir. Uzmanlar tarafından genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Özellikle mide üşütmesi belirtileri ile birlikte yüksek ateş söz konusuysa, hiç vakit kaybedilmemeli ve derhal uzmana danışılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ