Karnabahar Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Karnabahar Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kış aylarında oldukça verimli bir şekilde üretilen karnabahar çok faydalı bir sebzedir. Özellikle ocak ve şubat ayları karnabahar tüketimi için ideal zamanlardır. Yılın en taze ve uygun karnabaharları yılın bu iki ayında bulunur. Ancak lezzet olarak da oldukça lezzetli olan karnabaharı besin değerlerini kaybetmeden saklamak mümkündür. Ancak karnabaharı besin değerlerini kaybetmeden muhafaza edebilmek için doğru yöntemler kullanılmalıdır.

Kış aylarının gözde sebzelerinden biri olan karnabaharı yıl boyunca tüketmek için uygulanabilecek yöntemler iki tanedir. İki yöntemden biri çiğden saklama yöntemi diğeri ise haşlayarak saklama yöntemidir. Bu yöntemleri uygulayabilmek için ise sadece dondurucuya koymak için uygun kaplar gerekmektedir. Bu tarz dondurucu kaplar yerine buzdolabı poşetleri de kullanılabilir.

Dondurucuda Karnabahar Saklama Yöntemleri

1-)Çiğden Saklama Yöntemi

Yılın ilk aylarında rahatlıkla temin edebileceğiniz karnabaharı hiçbir işlem uygulamadan çiğ olarak dondurucuda saklamak için bu yöntemi kullanmalısınız. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle karnabaharı doğru şekilde kesmeniz gerekmektedir. Bunun için dikkat etmeniz gereken nokta ise karnabaharı kullanacağınız yemektir. Farklı tarzlarda yemekler için kullanılabilecek olan karnabahar her yemek için farklı şekillerde kesilir.

Bu nedenle yapmayı düşündüğünüz yemek için en uygun şekilde karnabaharınızı kesin. Kesme işlemini tamamladıktan sonra karnabaharı iyice yıkayarak temizleyin. Temizleme işleminin ardından tüm suyunu akıtıp kuruması için bir süre bekleyin. Tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda dondurucu için uygun bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine karnabaharları yerleştirerek dondurucuya atabilirsiniz.

2-)Haşlayarak Saklama Yöntemi

Bu yöntemi uygulamak için öncelikle karnabaharları uygun şekillerde kesin ve ardından da iyice yıkayın. Bu işlemleri uyguladıktan sonra nohut büyüklüğü gibi küçük bir parça limon tuzu ile birlikte karnabaharları 3 dakika kadar haşlayın. Bu arada içi buz dolu soğuk bir kap hazırlayın ve haşlanan karnabaharları bu kabın içine alın. Karnabaharlar bu suyun içinde de 3 dakika kadar beklemelidir. Evde buz olmaması durumunda akan soğuk suyun altında birkaç dakika kadar bekletmeniz de yeterli olacaktır.

Ancak sıcak sudan soğuk suya almak şoklama görevi göreceği için karnabaharın besin değerlerini daha iyi muhafaza etmesini sağlayacaktır. Bu nedenle önceden buz hazırlamanız daha sağlıklı bir dondurma işlemi yapmanızı sağlayacaktır. Şoklama işlemini tamamladıktan sonra karnabaharların tüm sularının akması için bir süre bekleyin. Tamamen kuruduğundan emin olunca porsiyonlar şeklinde uygun kaplara yerleştirerek dondurucuya koyun.

NOT: Karnabaharın dondurucuda saklama süresi hangi yöntemi kullanmış olursanız olun 10 aydır. Bu nedenle dondurucuya koyarken üzerine mutlaka tarih yazınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ