Kasıkta İltihaplı Şişlik

Kasıkta İltihaplı Şişlik

Kasıkta oluşabilen iltihaplı şişlik genellikle bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından olan lenf bezlerinin şişmesinden kaynaklanmaktadır. Boyun, koltuk altı ve kasık gibi bir çok bölgede bulunan lenf bezleri enfeksiyon durumunda şişlik ile kendini belli etmektedir. Bu sebepten lenf bezlerinin şişmesine yol açan hastalıklar da,  kasıkta şişlik probleminin nedenleri arasında olabilir. Şayet iltihaplı şişlik söz konusuysa, kasıklarda kızarıklık ve ateş sorunları görülebilir.

Eğer birden bire kasıkta şişlik oluştuysa ve hareketlilik sırasında halk arasında bıçak gibi diye tabir edilen ani ağrılar hissediliyorsa, fıtıktan şüphe duyulur. Fıtığın en bilindik nedenlerinden biri; hissedilen şiddetli ağrılardır. Şişlik ile birlikte ağrı sorunu söz konusuysa, doğru teşhis ve tedavi için dahiliye alanında uzman doktora gidilmesi önerilir.

Kasıkta Şişlik Neden Olur?

Enfeksiyon

Bakteri, virüs gibi çeşitli zararlı mikroorganizmaların vücuda girmesi sonucunda enfeksiyon baş gösterir. Enfeksiyona bağlı olarak ise bağışıklık sistemi gereği, lenf bezlerinde şişlikler meydana gelir. Kasık bölgesinde de bulunan lenf nodüllerinde şişlik, kasıkta şişlik şikayetine sebebiyet verebilir.

Kıl Dönmesi

Tıp dilinde  “pilonidal sinüs” şeklinde ifade edilen kıl dönmesi, kılın derinin içerisinde büyümesi durumudur. Halk arsında daha çok kuyruk sokumu bölgesinde rastlanan kıl dönmesi sorununa kasıkta da rastlanabilmektedir. Kasıkta şişlik, kıl dönmesinin göstergesi olabilir. Tedavisi için cerrahi operasyon gerekli görülebileceğinden, ihmal edilmemeli ve uzman doktora danışılmalıdır.

Fıtık 

Şişlik ile birlikte hareket ederken gün içinde şiddetli ağrı hissediliyorsa, kasık fıtığından şüphe edilir. Mutlaka doktora gidilmesi ve şişliğin fıtıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılması gerekmektedir.

Sivilce 

Ciltteki gözeneklerin ölü deri hücreleri ile tıkanması sonucunda sivilce sorunu baş göstermektedir. Ölü deri hücrelerinin gözeneklerde kalmasına bağlı olarak bakteriler bu bölgede çoğalarak, kızarıklık ve şişliklere yani sivilcelere neden olabilmektedir. Kasık bölgesinde de rastlanabilen sivilceler, kasıkta şişlik şikayetinin nedeni olabilir.

Kasıkta şişlik şikayeti pek çok rahatsızlık veya sorunla ilintili olabileceğinden, araştırılması ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Fıtık ve enfeksiyonel rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi niteliğinde olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ