Keçeleşen Yün Nasıl Açılır?

Keçeleşen Yün Nasıl Açılır?

Yünler günlük hayatta sıklıkla kullanılan eşyalardandır. Özellikle kış aylarında neredeyse herkesin vazgeçemediği yünler birçok alanda kullanıma açıktır. Sıklıkla giyim endüstrisinde kullanılan yünlerden her türlü giyim ürünü yapılmaktadır. Ancak zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak keçeleşmeler meydana gelir. Doğal yünler için keçeleşme kaçınılmaz bir durumdur.

Ancak çözümü de oldukça basittir. Doğru uygulamalar ile yün eşyalarınızın eski hallerine kavuşabilirsiniz. Yünlerin keçeleşmesinin sonucunda yün eşyalarınızın boyutunda küçülme meydana gelir. Bunun yanı sıra yün eşyalarınız eski yumuşaklıklarını da kaybederek sertleşir. Keçeleşen yün eşyalarınızı açmak için ise bir adet kova, sıcak su ve ütü gerekmektedir.

1-Ütüleyerek Açma

Keçeleşen yünleri açmak için en çok ve en rahat şekilde uygulanabilecek yöntem ütüleme yöntemidir. Bunun için öncelikle keçeleşen yününüzü oldukça iyi bir şekilde yıkamanız gerekmektedir. Yünler doğal ürünler oldukları için çamaşır deterjanları, çamaşır yumuşatıcıları gibi kimyasal maddeler kullanılmadan yıkanmalıdır.

Bu tarz kimyasallar yünlerin yapısına zarar verir. Daha çabuk deforme olmalarına neden olur. Bu nedenle beyaz sabun, çamaşır sodası gibi doğal ürünlerle yıkadığınız yünlerinizi dövme işlemi uygulamak için uygun ise ara ara döverek kurutun. Kazak, çorap gibi dövmek için uygun olmayan eşyalarınızı ise sererek kurutun. İyice temizlenen yünleri uygun büyüklükte bir kovanın içine koyun. Bu kovayı sıcak su ile doldurun. Bu şekilde yünleri 5 dakika kadar bekletin.

Daha sonra eliniz ile çekiştirerek biraz açılmasını sağlayın ve 5 dakika kadar daha bekleyin. Yeterince bekledikten sonra esnemesine yol açmayacak şekilde suyunu akıtabildiğiniz kadar akıtıp kuru bir havlunun üzerine koyun. Ardından güneşte kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra ütünüzün ısısını yün ayarına getirerek dikkatlice ütüleyin. Bu şekilde açıldığını göreceksiniz.

2-Buhar ile Açma

Yünleri açmak için buhar yöntemi oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle keçeleşmiş olan yün eşyanın iyi bir şekilde yıkanmış olması gerekir. Yıkanan yün eşya açılması için öncelikle sıcak su ile dolu bir kovanın içinde bir süre bekletilir.

Daha sonra ise el ile küçük küçük açma işlemi uygulanır. Ancak bu noktada çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü yün hassas bir kumaş türü olduğu için doğru kuvvetle karşılıklı olarak çekilmemesi durumunda şekil bozukluğuna neden olur. Bu şekilde bir miktar açılan yün tekrar sıcak suyun içinde bir süre bekletilir. Bekleme süresi tam anlamı ile dolduktan sonra ise şekli bozulmadan sıkılır ve bir çarşafın üzerine serilir. Ardından ütü kumaşa değmeden yaklaştırılarak sadece buhar özelliği açılarak ütülenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ