Kekin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Kekin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Birkaç temel malzeme ve bilgi ile kolayca hazırlanıp çay saatlerinde, kahvenin yanında her zaman ikram edilebilen, enfes kokusu ile karşı konulmaz bir hal alan nefis kekler.. Kokusu burnunuza geldi öyle değil mi? Ben kek yapmayı hiç beceremem, nasıl piştiğini de anlamam, ya yakar ya çiğ bırakırım diyenlerden misiniz? Bu yazıyı okuduktan sonra nefis keklerinizle sevdiklerinizi hayran bırakabilirsiniz.

Bilindiği üzere kek çeşitleri oldukça fazla: sade, kakaolu, havuçlu, damla çikolatalı, limonlu, iki renkli, ıslak, portakallı, ıspanaklı. Görüldüğü gibi saymakla bitmiyor. Yumurta, şeker, süt, yağ, kabartma tozu ve ununuz varsa kek yapmak için hazırsınız demektir. Kek harcını hazırlamaya başlamadan hemen önce keki doğru pişirmek için birkaç püf noktasına değinmekte fayda var.

Kek Yapmanın Püf Noktaları

1-)Sıcak Fırın

Kek için malzemeleri karıştırmaya başlamadan önce fırının kek pişirme sıcaklığında yani 170oC derece de ayarlanmış olması gerekmektedir. Böylelikle harcınızı sıcak fırına vererek daha çok kabarmış yumuşacık bir kek pişirmiş olursunuz.

2-)Çırpma ve Karıştırma

Kekinizin düzgün kabarmasını sağlamak istiyorsanız yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra geri kalan malzemeleri yumurta sönmeden spatula ile karıştırarak homojen hale getirmeniz gerekmektedir. Yani yumurta ve şekeri çırptıktan sonra mikserle vedalaşmanız gerekiyor.

Fırınımızı ayarladık ve harcımızı hazırladık. Sıra geldi harcın fırına verilmesine. Endişe etmeyin, bu kez hayal kırıklığı yaşamayacaksınız. Fırının orta gözüne harcımızı döktüğümüz tepsiyi yerleştirip kapağı kapatıyoruz.

Altın Kural: Kek harcını fırına koyduktan sonra ilk 15 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kek söner, kabarması mümkün olmaz.

Zaman ilerliyor, kek yavaş yavaş kabarıyor, kokusu yayılmaya başlıyor. Ancak henüz piştiği tam olarak anlaşılamaz. Fırından fırına pişme süresi değişiklik gösterebildiği için doğru pişirme süresini hesap etmek gerekiyor. Peki kekin piştiğini nasıl anlayacağız?

Kekin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

1-)Koku

Eğer mutfağınızı kekin o enfes kokusu sardıysa kekiniz pişmiş olabilir. Kekin piştiğini yaydığı enfes ve tok kokusundan anlamak mümkündür.

2-)Kürdan Testi

Kekin piştiğini anlamak için uygulanabilecek bir diğer yöntem de kürdan testidir. Bir kürdanı ya da kibrit çöpünü yarısına kadar kekin ortalarına doğru bir noktasına batırıp çekin. Eğer kürdana ya da kibrit çöpüne hamur yapışmışsa 5 – 10 dakika daha pişmesi için kapağı kapatın ve bu belirlediğiniz süre sonunda aynı işlemi tekrarlayın. Bu süreçte kekin delik deşik olmamasına özen gösterin.

Eğer kürdan ya da kibrit çöpüne hamur yapışmamışsa, yani girdiği gibi temiz çıktıysa kek pişmiş demektir. Fırını kapatıp kekinizi fırın içinde soğumaya bırakırsanız daha güzel olacaktır. Fırından aldığınız keki kalıpta çok fazla bekletirseniz alt kısmı ıslanabilir. Bu nedenle kek kalıbında uzun süre bekletilmemeli, ilk sıcaklığı ile çıktıktan sonra kalıptan çıkarılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ