Kesme Tahtası Nasıl Kullanılır?

Kesme Tahtası Nasıl Kullanılır?

Kesme tahtaları, yiyecekleri kesmek için yüzey olarak kullanılan mutfak aletleridir. Kesme tahtaları ahşap, plastik, cam veya taştan yapılabilir. Kesme tahtalarını düzgün kullanmanız ve temizlemeniz önemlidir. Çünkü kirli doğrama tahtaları yiyecekler için temiz bir ortam oluşturmaz ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu sorunun önlenmesinin en kolay yolu, farklı gıdalar türleri için farklı doğrama tahtaları kullanmak ve her kullanımdan sonra doğrama tahtalarını iyice yıkamak ve kurutmaktır.

Kesme Tahtası Nasıl Kullanılır?

1. Adım

Hazırlayacağınız her yiyecek çeşidi için ayrı doğrama tahtaları satın alın. Aşağıdakilerden her biri için bir kesme tahtası almanız önerilir: et ve et ürünleri, sebze ve meyveler ve diğer kuru gıdalar. Et ve balık türleri için plastik kesme tahtalarının kullanılması önerilir.

Meyve ve sebze için ahşap kesme tahtaları kullanılabilir. Camdan kaçının. Cam kesme tahtaları, mutfağınızda güzel görünmeleri nedeniyle popüler bir seçimdir. Bunun yanında, cam kesme tahtaları, yeni bıçakları 10 darbe gibi kısa bir sürede köreltebilir. Bir cam kesme tahtasına sahip olursanız, kesme tahtası olarak kullanmak yerine servis tabağı veya peynir tabağı olarak kullanın.

2. Adım

Kesme tahtasını, düz ve dengeli bir yüzeye koyun. Yiyecekleri tahtanın üzerine yerleştirin.

3. Adım

Keskin bir bıçak kullanın ve bıçağın ucunu her zaman tahtanın üstünde tutarak kısa hamlelerle yiyecekleri kesin. Bu hareket, bıçağa veya doğrama tahtasına zarar vermenizi önleyecektir. Kesme tahtası taştan yapılmışsa bu malzeme bıçağınızı körelteceğinden, kullanırken dikkatli olun.

4. Adım

Kullandıktan hemen sonra doğrama tahtasını yıkayın. Sıcak su ve bulaşık sabununu karıştırın ve temizlemek için yumuşak bir bez kullanın. Kendi kendine kurumaya bırakın. Ahşap kesme tahtalarını suya daldırmayın; çünkü bunlar gözeneklidir bundan dolayı küflenebilirler.

5. Adım

Kesme tahtalarını haftada en az bir kez sirke ile dezenfekte edin. Bir litre suya bir çay bardağı sirke koyarak karışımı hazırlayın. Solüsyonu doğrama tahtalarının (ön ve arka) tüm yüzeyine uygulayın ve yaklaşık beş dakika kadar emmesine izin verin. Ilık su ile durulayın.

6. Adım

Ahşap doğrama tahtalarını, sıvıları ve kokuları emmelerini önlemek için düzenli olarak yağlayın. Besin sınıfına giren madeni yağa (eczanelerde bulunan mineral yağ) yumuşak bir bez batırın, yağlı bezi kuru ve temiz kesme tahtasına sürtün. Yağın fazla olmamasına dikkat edin. Yüzeyi temiz bir bezle silin ve kesme tahtasını öylece bırakın.

7. Adım

Kesme tahtasındaki kokuları ve lekeleri gidermek için kaba tuz kullanın. Tahtayı ıslatın ve bir avuç tuzla ovun. Yaklaşık beş dakika bekletin, sonra ılık suyla durulayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ