Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Kesme tahtası mutfaklarda bulunan en büyük yardımcılardır. Tüm yemek, salata, meze gibi bütün yiyecekleri hazırlama konusunda kesme tahtaları kullanılmaktadır. Mutfaklarda az yer kaplayan küçük hacimli bu kesme tahtaları işlevleri açısından ise belki de mutfaklardaki en büyük işleve sahip olan araçlardır.

Ne tür bir yiyecek hazırlanırsa hazırlansın kesme tahtaları mutlaka kullanılır. Hatta sadece yiyecekler hazırlanırken değil içecek hazırlanırken de kullanılmaktadır. Her türlü içecek hazırlanışında kullanılmasa da kesme tahtaları her açıdan oldukça kullanışlı ürünlerdir.

Farklı boylarda üretilmekte olan kesme tahtaları ise boylarına göre farklı kullanım alanları sunabilmektedir. Genellikle katı besinleri kesmek için kullanılan kesme tahtalarının çok büyük ve kalın olanları tezgah gibi de kullanılabilir. Kesme tahtalarının daha küçük olanları ise balık, soğan gibi koku bırakan besinlerin kokularının diğer besinler ile karışmasını önlemek için kullanılır. Bu nedenle de kesme tahtalarının temizliği oldukça önemlidir. Çünkü iyi temizlenmemiş olan kesme tahtalarında kokular kalmaktadır ve bu kokular kesme tahtalarının tekrar kullanılması durumunda diğer besinlere geçerek besinlerin tadlarında değişimlere neden olur. Kesme tahtasını temizlemek için uygunalabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

1-)Elde Yıkama Yöntemi

Elde yıkama yöntemi kesme tahtalarını temizlemek için en ideal yöntemdir. Kesme tahtaları genellikle bambu, ağaç gibi malzemelerden yapıldığı için bulaşık makinesinde yıkanması durumunda deterjanlı olarak uzun süre beklemesinden dolayı ve çok daha sıcak suda yıkanmasından dolayı bulaşık deterjanını içine çekebilmektedir. Bu nedenle elde yıkama en sağlıklı yöntemdir.

Ancak balık, yumurta, soğan gibi yoğun kokulara sahip besinler ile birlikte maydonoz, karalahana gibi yoğun renk pigmentlerine sahip olan besinler kesme tahtalarının en zorlu kirleridir. Kesme tahtalarını iyi bir şekilde temizleyebilmek için tahta kullanıldıktan hemen sonra yıkanması oldukça önemlidir.

Gerek koku gerekse de renk uzun süre beklediği zaman çok zorlu lekeler haline gelmektedir. Bu nedenle de kesme tahtaları kullanıldıktan sonra ilk olarak durulanarak kaba kiri alınır. Daha sonra da bulaşık süngerine ya da bezine bulaşık deterjanı dökülerek köpürtülür ve kesme tahtası iyice ovalanarak yıkanır. Kesme tahtalarının durulanması çok önemlidir. Akan suyun altında bol su ile iyice durulayın.

2-)Makinede Yıkama Yöntemi

Kesme tahtalarının makinede yıkanması pek tercih edilmemelidir. Ancak elde yıkama ile ne kadar da yıkasanız geçmeyen lekeler, kokular için makinede yıkama yöntemi oldukça idealdır. Bulaşık makineniz dolduğu zaman her zaman ki gibi çalıştırarak içinde kesme tahtanızın da olduğu bulaşıklarınızı yıkayın. Eğer kesme tahtasındaki leke geçmemiş ise daha yüksek sıcaklıklarda çamaşır makinenizi tekrar çalıştırabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ