Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yemeklere lezzet veren ve Türk mutfağında önemli bir yeri olan kimyon, oldukça baskın bir kokuya ve keskin bir tada sahiptir. Kullanıldığı yemekte de bu keskin tat hissedildiği için kullanımı esnasında miktarı iyi ayarlanmalıdır. Eklendiği yemeğin lezzetini artıran kimyon, hem etli yemeklerde hem de sebzelerde kullanılabilmektedir.

Et Yemeklerinde Kimyon Kullanımı

Et ile kullanımı oldukça sevilen ve et yemeklerine çok yakışan kimyon, genel olarak içinde et bulunan bütün yemek türlerinde kullanıma uygundur. Etin marine edilmesi esnasında kullanılabileceği gibi pişirme esnasında da ete lezzet vermek amacıyla kullanılabilir. Kırmızı et ya da tavuk eti için kullanımı uygundur.

Özellikle güveç yemeklerinde vazgeçilmez baharatlardan bir tanesi olan kimyon, daha çok uzun vadeli pişirilen etler için lezzet vermede kullanılmaktadır.

Sebze Yemeklerinde Kimyon Kullanımı

Genellikle vejetaryen yemekleri lezzetlenmesi için sıklıkla kullanılan baharatlardan bir tanesi olan kimyon, tüm bakliyatla yapılan yemeklerde kullanılabilir. Özellikle kuru fasulye, nohut yemeği ya da mercimekle yapılan yemeklerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Ortadoğu ve Hint mutfaklarında da sıkça kullanılan kimyon, sebze yemeklerinin bünyede meydana getirdiği gaz oluşumunu engellemede de etkilidir.

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

 

  • Kimyon, iştah açan baharatların başında gelmektedir. Özellikle kabızlık, hazımsızlık, mide sorunları ile ilgili sorunları ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra gaz oluşumunu engeller. Var olan gazı da söktürür.
  • Anne sütünü artmasına yardımcı olan kimyon, yemeklerle tüketilebilir ya da bitki çayı gibi içmek suretiyle de tüketilebilir. Anne sütünden bebeğe geçtiği için bebeklerin ishal ya da kabızlık gibi sorunları ile savaşmada da etkilidir.
  • Soğuk algınlığına karşı da kullanılabilen bir baharat olan kimyon, hem terletme hem de idrar söktürme özelliklerine sahiptir. Bunun yanında kötü ağız kokularının giderilmesinde de etkilidir.
  • Yemeklerde kullanımı yalnızca lezzet için değil, çiğ etin rahatsız edici kokusunu kırması bakımından da kullanıma uygundur.
  • Kimyonun kan temizleme özelliği de mevcuttur.
  • Pişirilecek olan etin sertliğini alır, eti yumuşatır ve kokusu ile tadını güzelleştirir.
  • İçeriğinde barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde bir besin deposu olarak bilinmektedir E, C ve K vitaminleri vücuda kimyon ile alınabilir. İçerdiği diğer mineraller arasında tiamin, riboflayin, niasin ve piridoksin sayılabilir.
  • Şaşırtıcı olsa da, kimyon hem fosfor hem de kalsiyum deposudur. Bunlara ek olarak magnezyum, çinko, demir ve bakır da bu baharatta bulunan diğer vitamin ve minerallerdir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ