Kışlık Biber Nasıl Saklanır?

Kışlık Biber Nasıl Saklanır?

Biber, ülkemizde severek tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Özellikle C vitamini açısından oldukça zengin olan biberin farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Bunları en genel şekilde yeşil biber ve kırmızı biber olarak ayırmak mümkün olsa da daha detaylı olarak sivri biber, köy biberi, çarliston biberi ve kapya biber olarak ayırmak mümkündür.

Biber gerek sağlıklı bir besin olmasından dolayı gerekse de lezzet açısından seviliyor olmasından dolayı ülkemizde sıklıkla tüketilen besinlerden birisidir. Biberler olgunlaşma süreçlerini yaz aylarında tamamlıyor olmasından dolayı da kış aylarında biber bulmak zor olmaktadır.

Ancak yine de serada yetişebiliyor olmasından dolayı kış aylarında da biber bulunabilmektedir. Her ne kadar kış aylarında biber bulunabiliyor olsa da doğal güneş ışığında gelişimini tamamlamamış biberler olduğu için sağlık açısından çok da faydalı olmamaktadır. Buna ek olarak farklı masrafların da ortaya çıkmasından dolayı ekonomik açıdan da kış aylarında biber tüketmek pahalıya mal olmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında biberler ucuz ve sağlıklıklı iken kışın tüketmek için bir takım yöntemler uygulanabilmektedir.

Kışlık Biber Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Biber Konservesi Yaparak Saklamak

Biber konservesi yapmak kış aylarında tüketebilmek adına biber saklamak için oldukça etkili ve lezzetli bir yöntemdir. Bunun için daha çok halk arasında kapya biber olarak yaygınlaşan kırmızı biberler tercih edilmektedir. Bu biberleri ilk olarak tek tek akan suyun altında iyice yıkamak gerekir. Daha sonra ise yeşil sap kısımlarını keserek ayırın ve biberleri boylamasına olacak şekilde yukarıdan aşağıya doğru ortadan ikiye kesin.

Bu işlemin ardından ise biberlerin içlerinde bulunan tüm çekirdekleri beyaz kısımları ile birlikte ayıklayın. Süngerimsi yapıda olan beyaz kısımlar bibere acımsı bir tat verdiği için bu kısımların ayıklanması oldukça önemlidir. Konserve yapımında kullanılacak olan biberler için daha da önem kazanan bir konudur. Çünkü konserve uzun solukta tüketileceği için bu beyaz kısımlar bekledikçe biberlere daha da acımsı bir tat katacaktır.

Gerekli olan ayıklanma işlemlerinin tamamlanmasının ardından cam kavanozlara yerleştirilir ve ara ara kavanozun içine soyulmuş bütün sarımsaklar eklenir. Bu şekilde tüm kavanoz bir iki parmak genişliğinde mesafe kalacak şekilde doldurulur ve üzerine sirkeli su eklenir. Daha sonra kavanoz kapakları kaynatılarak kapatılır ve kavanozlar ters çevrilerek suyun içerisinde bir süre daha kaynatılarak iyice kapanması sağlanır.

2-)Dondurucuda Saklamak

Dondurucuda biber saklamak için yıkanan biberler közlenir ve kabukları soyularak suya tutulur. Daha sonra sap ve çekirdek kısımları ayıklanarak etli kısımları elde edilir. Bu biberleri bir buzdolabı poşetine koyup ağızlarını hava almayacak şekilde kapatarak rahatlıkla dondurucuda saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ