Kızartma Yağı Neden Köpürür?

Kızartma Yağı Neden Köpürür?

Kızartma yemekleri Türk toplumunda en çok sevilen yemekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak kızartma yemekleri doğru koşullarda yapılmadığı takdirde insan sağlığı için zararlı olabilecek yemek çeşitlerinden birisidir. Bu nedenle de kızartma yemeklerinde özellikle kızartma yağına özen göstermek gerekmektedir. Kızartma yemekleri hazırlanırken kullanılan yağın yüksek ısıya dayanıklı olması öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktadır.

Bunun yanı sıra kullanılan yağın tekrar tekrar kullanılması da sağlık açısından uygun olmamaktadır. Ancak kızartma yağları 1-2 posta kızartma yapmak için kullanılmış ve sonrasında süzülerek muhafaza edilmiş ise birkaç sefer kullanılması durumunda bir sakınca olmamaktadır. Bu noktalara dikkat edilerek hazırlanan kızartma yemeklerinin yanı sıra kızartma işlemi sırasında yağın köpürmesi söz konusu olabilir. Bu durumda ise dikkat edilmesi gereken ve göz önünde tutulması gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Kızartma Yağının Köpürmesinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Yağın Ömrü Tamamlanmış ise

Kızartma yaparken yağın köpürmesi gibi bir durum ile karşılaşır iseniz ilk olarak dikkat etmeniz gereken nokta yağın son kullanma tarihinin geçip geçmediğidir. Eğer yağı ambalaj içerisinde almıyorsanız da mutlaka alırken yağın hangi yılın yağı olduğu sorarak alın. Böylece yağı son kullanma tarihinden önce yani yağın yapısı bozulmadan tüketme şansınız olacaktır.

Eğer kızartma yemekleri hazırlarken yapısı bozulmaya başlamış yağ kullanıyorsanız, öncelikli olarak kızartma işlemi sırasında yağ köpürmeye başlayacaktır. Eğer bu köpürme dikkatinizi çekmez ise kızarttığınız besinleri yerken tatlarında meydana gelen değişim de yağın bozuk olduğuna bir işarettir. Bozulmuş yağ ile hazırlanan kızartma yemekleri ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

2-)Kızartılan Besin Yüksek Oranda Nişasta Barındırıyor ise

Yüksek oranlarda nişasta içeren ve kızartılan besinler arasında ilk sırada gelen besin patatestir. Patatesin yanı sıra nişastalı olan farklı besinler de kızartılabilir. Ancak patates sadece nişastalı besinler arasında değil aynı zaman da tüm kızartma yemekleri arasında da en çok sevilen kızartma besinidir. Patates kızartması gerek çocuklar gerek büyükler tarafından sevilerek tüketilir. Bu nedenle patates gibi nişastalı besinleri kızartırken daha dikkatli olmak gerekir.

Besinlerde bulunan yüksek oranda nişasta da kızartma yağının köpürmesine neden olmaktadır. Bu nedenle patatesler kızartmaya uygun şekilde hazırlandıktan sonra mutlaka kurulanarak yağın içerisine atılmalıdır. Bunun yanı sıra nişasta oranının yüksekliğinin dolayı yine besinler kızartmadan hemen önce kesilmeli ve hemen ardından kurulanmalıdır. Bu noktalara dikkat edildikten sonra kızartma yağında köpürmeler gerçekleşmeyecektir. Patates gibi nişastalı besinler kızartmadan önce hazırlandığında nişasta oranı artarak yağın köpürmesine neden olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ