Kızımın Ağlarken Nefesi Kesiliyor ve Morarıyor

Kızımın Ağlarken Nefesi Kesiliyor ve Morarıyor

Bebeklerde daha çok rastlanan ağlarken nefessiz kalma ve kesilme gibi durumlar, katılma nöbeti olarak bilinmektedir. Sinirsel bir süreç olan katılma nöbeti, anne ve babaların paniğe kapılmasına sebebiyet verebilmektedir. Katılma nöbeti sırasında çocuklarda nefessiz kalma, morarma ve solma gibi haller gözlenebilmektedir.

Bebeklerde sıkça görülen katılma nöbetleri, anne ve babalarda; “çocuğumun ağlarken nefesi kesiliyor ve morarıyor” gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda katılmayı tetikleyen unsur ağlamadır. Ancak her ağlama durumunda katılma sinirsel süreci gözlemlenmeyebilir. Daha çok çocuğun istediğinin yapılmaması ve birden bire düşme gibi sebeplerden meydana gelen ağlamaların sonucu olarak görülmektedir.

Bebeklerde Ağlarken Nefessiz Kalma

Bebeklerde ağlarken nefessiz kalma ve morarma gibi durumlar çoğunlukla ebeveynlerin alışkın oldukları durumlardan biridir. Ağlarken birden bire bebeğin sessizleşmesi, nefesinin kesilmesi ve morarması katılma sinirsel sürecinin başlangıç evresi olarak bilinmektedir. Kimi zaman katılma nöbeti sadece nefes kesilmesi ve morarma ile sınırlı kalmamaktadır. Gözlerde kayma, kol ve bacaklarda istemsiz atma ve vücutta titreme gibi haller epileptik dönemde görülebilir. Şayet nefes kesilmesinin ardından nöbet hala devam ediyorsa, kesinlikle uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.

Katılma Nöbeti Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda meydana gelen katılma nöbetinin nedeni tam olarak saptanabilmiş değildir. Fakat daha çok ağlama ertesinde görülmektedir. Ağlama dışında demir eksikliğinin katılma nöbetini tetiklediği düşünülmektedir. Ağlamanın altında yatan nedene bağlı olarak katılma nöbetinin oluşup oluşmayacağı değişebilmektedir. Aşağıdaki sebeplerden ağlama halinde çocuklarda ağlarken nefessiz kalma sorununa yani katılma sorununa sık rastlanmaktadır.

  • İstediği bir şeyin alınmamasına bağlı olan ağlama
  • birden bire ve beklenmedik anda bir yere düşme-çarpma durumunun ertesinde ağlama

Katılma Nöbeti Hayati Tehlike Taşır mı?

Bebeklerde katılma probleminden ötürü nefes alışveriş fonksiyonu tam olarak gerçekleştirilemez. Ancak bu sorun kısa süreli olduğundan paniğe kapılacak bir durum söz konusu değildir.

Bir çok anne ve baba, katılma nöbetinin bebekte beyin hasarına neden olup olmadığını merak etmektedir. Katılmaya bağlı oluşabilecek şuur kaybında dahi beyin kısa süreli oksijensiz kaldığından, beyin hasarı söz konusu değildir. Hayati tehlike ve beyin hasarı gibi ciddi sorunlar teşkil etmez.

Bebeğim ağlarken nefesi kesiliyor ve morarıyor” şikayeti söz konusu olduğunda, bu belirtilerin katılma nöbetinden dolayı mı yoksa başka bir rahatsızlığın(havale geçirmek vs..) sonucu mu olduğunun ayrımı için mutlaka uzman doktora başvurulması önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ