Kot Pantolondan Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

Kot Pantolondan Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

Mazot lekesi diğer kimyasal lekelere oranla daha zor giderilen bir lekedir. Kot pantolondaki mazot lekesini çıkarmak için belli pratik yöntemler vardır.

1-)Yumurta Sarısı Yöntemi

Mazot lekesini kokusuz bir şekilde kot pantolandan ayırmak için yumurta en etkili yöntemlerden biridir ve sıkça tercih edilir.

Lekenin olduğu bölgenin büyüklüğünü tam dolduracak şekilde yumurtanın sadece sarı kısmını bir fırça yardımıyla bolca sürün ve hava alacak aynı zamanda rüzgar veya bir esintinin olmadığı bir yere iki üç saat kadar bırakın. Daha sonra kot pantolonu 15-20 dakika temiz, ılık bir suda bekletin ve deterjanla yüksek derecede yıkayın. Bu aşamalar kot pantolonunuzdaki mazot lekesini gidermenizi sağlayacaktır.

2-)Terebentin Yöntemi

Kot pantolonların üzerindeki mazot lekesini temizleyebilmek için tercih edilen maddelerden biri de terebentin maddesidir. Kot pantolonun üzerindeki mazot lekesinin üzerine bir veya iki damla terebentin damlatılmalı hemen ardından da ince bir bezle bir ya da iki dakika kadar çitilenmelidir. Bu durum mazot lekesini yumuşatacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken terebentin miktarının fazla kullanılmamasıdır. Çünkü terebentin maddesi fazla kullanıldığında kot pantolonun rengini açabilir. Çitileme işleminden sonra kot pantolonun terebentinle çitilenmiş bölgesinin kuruması beklenir. Çitilenen bölge kuruduktan sonra benzol maddesi kullanılır. Benzol maddesi de bir ya da iki damla olmak üzere mazot lekesinin mevcut olduğu bölgeye dökülür ve ovalama işlemi ile leke çıkartılır.

Bu işlemlerin sonucunda lekenin çıkmış olduğunu göreceksiniz.

3-)Benzin Yöntemi

Özellikle sanayi bölgesi gibi alanlarda çalışanların giydiği kot pantolonların üzerinde çok fazla miktarda mazot lekesi meydana gelmektedir. Bu tarz durumlarda lekeyi sökebilmek için en mantıklı yöntem benzin yöntemidir. Kumaş bir bezin ucu benzine batırılır ve daha sonra bu benzine batırılmış uç ile mazot lekesi bir dakika kadar çitilenir.

Çitileme işleminden sonra kot pantolon güneş ışınlarını alabileceği bir alanda yirmi dakika kadar kurutulur. Bu işlem sonuncunda lekeden kurtulmuş olursunuz.

4-)Pudra Yöntemi

Mazot lekesinin döküldüğü alana lekenin tam üstüne örtecek kadar toz pudra dökülür ve üstü kağıt peçete ile örtülür. Çok sıcak olmayacak şekilde ütü kullanılır. Ütü kağıt peçetenin üzerinde gezdirilir. Bu işlem beş dakika kadar aralıklarla uygulanır. Beş dakikanın sonunda kağıt peçete kaldırıldığında lekenin kot pantolondan temizlenmiş olduğu görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ