Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Dini bayramlarımızdan biri olan kurban bayramında çok fazla sayıda kesim yapılmaktadır. Etler besin değeri yüksek olan gıdalardan biridir. Özellikle de protein açısından oldukça zengin olan etlerin saklanma koşulları çok önemlidir. Yüksek oranda protein barındıran etler bu nedenden dolayı doğru koşullarda uygun yöntemler kullanılarak saklanmaz ise kolayca bozulabilir ve insan sağlığını ciddi derecede tehdit eder.

Protein saklanması en zor besin ögelerinin başında gelmektedir. Kurban bayramı ile birlikte elde edilen fazla miktarlardaki etlerin doğru şekilde saklanması bu açıdan oldukça önem kazanmaktadır. Kısa süre içerisinde tüketimi mümkün olmayacak kadar çok elde edilen bu etler herhangi bir gıda zehirlenmesi ya da oluşan mikroorganizmaların neden olabileceği çeşitli hastalıkları engellemek adına doğru yöntem uygulanarak saklanmalıdır. Kurban etlerini saklamak için uygulanacak yöntemin adımlarına çok dikkat etmek gerekir.

Kurban Etini Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Kesim Sıcaklığını Düşürmek

Kurban etlerini doğru şekilde saklamak için yapılması gereken ilk işlem kesim sıcaklığını düşürmektir. Etler içerdikleri yüksek protein değerleri yüzünden sıcaklık ve hava etkisiyle kolayca bozulabilir. Bu nedenle bu işlemin süresi oldukça önemlidir. Etler kesildikten sonra 1 gece öncesinden kaynar suda bekleterek tüm mikroplarının öldüğünden ve temiz olduğundan emin olunan kaplar içerisine konulmalıdır.

Ardından hayvanların vücut sıcaklığından dolayı etlerin sahip oldukları sıcaklığın yani kesim sıcaklığı denilen sıcaklığın düşmesi için 5-6 saat kadar güneş görmeyen serin bir ortamda bekletilmelidir. Bu sürenin 6 saati geçmemesi oldukça önemlidir. Bu süre zarfı içinde ete hiçbir işlem uygulanmamalıdır.

2-)Parçalara Bölmek

Kesim sıcaklığını düşürmek için dinlendirilen etler yeterli sürenin geçmesinin ardından 1 gün içerisinde tüketilebilecek boyutlarda kesilmelidir. Daha sonra da önceden temizlenip hazırlanmış olan kaplara konulmalıdır. Parçalara bölmüş olduğunuz etlerin üzerlerinin kurumaması için kapaklı kaplar tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Ancak yeterli miktarda kapaklı saklama kaplarınızın olmaması durumunda da etleri parçalara ayırdıktan sonra mutlaka üzerlerini kapatmanız gerekir. Bu şekilde tüm etleri hazırladıktan sonra 1-2 gün kadar buzdolabında bekletin. Böylece etin soğumasını sağlamış olacaksınız.

3-)Porsiyonlara Ayırma

Tamamen dinlenmiş olan etlerinizi uzun süre kullanabilmek için porsiyonlara ayırmanız gerekmektedir. Etler dinlendikten sonra dışarıda fazla beklemez. Aksi takdirde çeşitli hastalıklara neden olur. Bu nedenle tek seferde kullanılabilecek porsiyonlar şeklinde istenilen büyüklüklerde ve şekillerde kesilmelidir. Kesilen etleri yağlı kağıtlara sararak buzdolabı poşetlerine yerleştirin. 1-2 gün içerisinde tüketilecek olan etleri sadece buzdolabı poşetlerine yerleştirerek tekrar buzdolabına koyabilirsiniz.

Ancak yağlı kağıtlara sararak poşetlediğiniz etleri buzlukta ya da derin dondurucuda saklamanız gerekir. Et koymuş olduğunuz poşetleri kapatırken poşetin içindeki havayı tamamen alarak kapatın. Bu şekilde 3 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ