Kuru Yufka Nasıl Saklanır?

Kuru Yufka Nasıl Saklanır?

Artık maalesef birçoğumuzun kolaylıkla ulaşamadığı lezzetlerden olan kuru yufka evlerinizde yapmanızın da pek kolay olmadığı bir yiyecektir. Özellikle kış aylarında sulu yemeklerle ya da sahurda tulum peyniri ve ceviz eşliğinde tüketmesi hem faydalı hem de keyifli olan yufka ekmeğini yazdan hazırlayıp kış için kullanabilirsiniz.

Yer sorunu dışında hazırlanması hiç de zor olmayan yufka ekmeğinizi saklamanız da bir o kadar kolay olacaktır. Yaş haldeki yufkanın aksine kuru yufka buzdolabında saklanmaz. Zaten yaş yufkayı da buzdolabına öylece direkt atamazsınız, özenli bir şekilde sarmanız ve yapışmaktan vesaire korumanız gerekir.

Yufka Nasıl Muhafaza Edilir?

Kuru yufkaya dönecek olursak saklamasının oldukça zahmetsiz olduğundan bahsetmiştik. Şimdi yapamıyor olsanız bile belki çocukluğunuzdan ya da akrabalarınızın evlerinde gördüklerinizden hatırlayabileceğiniz o görüntüyü kendiniz de aslında kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kuru yufkayı direkt satın alabilirsiniz veya hazırladığınız ya da satın aldığınız yaş yufkayı kurutarak kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için sadece evinizde serin, temiz, kuru ve pek güneş görmeyecek bir köşenin bulunması yeterli olacak.

Yufkayı Serin ve Kuru Ortamda Saklama

  • Kışlık hazırlık yapıyorsanız ve yufkanız hazırsa artık yapmanız gereken tek şey yufkanızı yaklaşık bir hafta kadar kurumaya bırakıp ardından kuruyan yufkalarınızı temiz, serin, gölge ve kuru bir yerde üst üste koymak olacak. İşte bu kadar. Kullanmak istediğinizde de bir miktar su çiseleyip yumuşatarak gerek ekmek gerekse böreklik yufka olarak tüketebilirsiniz.
  • Yufkalarınızı kurutmak için mümkünse bir süre kullanmayacağınız temiz ve serin bir odaya ayrı ayrı birbirlerine temas etmeyecek şekilde dizin. Altlarına temiz ve kuru bir bez koymayı unutmayın. Bu şekilde her gün çevirip altlarını üste getirerek yaklaşık bir hafta boyunca kurumaya bırakın.
  • Kuruyan yufkalarınızı temiz bir sofra bezi ya da başka bir bezin üzerine üst üste yığarak kış boyunca kullanabilirsiniz.
  • Yufkaları üzerine koyacağınız bezin renk geçirmeyecek ya da üzerinde boya veya baskı olmayan bir kumaş olmasına dikkat etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Dilerseniz üst üste dizdiğiniz yufkaların üzerine de toz tutmayacak şekilde ince bir bez örtebilirsiniz.
  • Yufkalarınızı kullanmadan önce nemlendirmeyi unutmayın bu şekilde hem kırılıp dağılmalarını önleyecek hem de yerken kolaylık yaşayacaksınız.

NOT: Saklarken de yufkalarınızın kırılmamasına, üzerine ağır bir şey koymamaya vesaire dikkat etmelisiniz. Bu şekilde sakladığınız yufkanızı artık sağlıklı bir şekilde dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Artık bozulması için bir sebep yoktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ