Kuşburnu Nasıl Kurutulur?

Kuşburnu Nasıl Kurutulur?

Kuşburnu, gülgiller ailesine ait olan yabani bir gül çeşididir. Kuşburnu hem bitkinin adına verilen isimdir hem de bu bitkinin meyvelerine verilen bir isimdir. Kuşburnu bitkisinin kökleri oldukça sağlamdır. Bu nedenle erozyon hasarlarının en aza indirilmesi konusunda da kullanılmaktadır. Bu bitkinin anavatanı ise Türkiye’dir. Bu nedenle yol kenarlarında bile sıklıkla bulunabilir. Kuşburnu bitkisi fazla bakıma ihtiyaç duyan bir bitki olmadığı için hava şartlarının uygun olduğu her yerde rahatlıkla yetişebilir. Ancak kuşburnu bitkisinin gerek gövdesi gerekse de dalları dikenler ile doludur. Bu nedenle toplanma ve temizlenme aşamasında oldukça dikkatli olmak gerekir.

Bunun yanı sıra kuşburnu meyvesinin üzerinde de tüy gibi ince ve kısa dikenler bulunmaktadır. Her ne kadar bol dikenli bir bitki olsa da kuşburnu meyvesi insan sağlığı açısından oldukça zengindir. Özellikle de demir ve C vitamini açısından çok zengin olan kuşburnu bitkisinin birçok faydası bulunmaktadır.

En önemli faydaları ise kansere karşı kalkan görevi üstlenmesi, kan hücrelerini arttırması, kemik sağlığını koruması, şeker hastalığı riskini azaltması ve kolesterol dengesini sağlamasıdır. Birçok faydası bulunan kuşburnu meyvesini tüketmek için ise en çok kullanılan şekli kurutulmuş şeklidir. Kuşburnu meyvesini kurutmak için birkaç işlem uygulamak gerekir.

Kuşburnu Kurutma Yöntemleri

1-)Toplanma Aşaması

Kuşburnu toplanması zahmetli bir meyvedir. Ülkemizde sıklıkla bulunmasından dolayı bir çok kişi dalından toplayarak kuşburnu elde etmektedir. Kuşburnu toplarken mutlaka eldiven kullanılmalıdır aksi takdirde bol miktarda bulunan dikenleri elinize batarak elinizde yaraların oluşmasına neden olur.

Bu işlemi uygularken dikkat etmeniz gereken nokta kuşburnunun tam olarak kızarmış olmasıdır. Kızartma süreci tamamlanan kuşburnu meyvelerinin hemen toplanması gerekir. Hemen toplanmayan kuşburnu meyveleri yumuşar.

2-)Yıkanma Aşaması

Toplanmış olan kuşburnu meyvelerini kurutmak için öncelikli olarak iyice yıkamak gerekir. Diken açısından zengin olan kuşburnu için yıkanma aşaması en önemli aşamadır. Bu işlemi uygularken elinize mutlaka bir eldiven giyin. Böylece dikenlerin elinize batmasını engellemiş olursunuz. Eldivenleri giydikten sonra çiçek ve sap kısımlarını ayırarak akan suyun altında iyice yıkayın.

3-)Kurutma Aşaması

Hazırlamış olduğunuz kuşburnu meyvesini kurutmak için yapmanız gereken son aşamadır. Bunun için yıkamış olduğunuz kuşburnu meyvelerini çok kalın olmayacak şekilde bir kaba serin ve doğrudan güneş gören bir yere koyun. Ancak kuşburnu doğrudan güneş ile temas ettiği zaman dış kabuğu yanar. Bu durumun oluşmaması için üzerini bir tülbent ile örterek doğrudan temas etmesini engelleyin. Ortalama 1 hafta sonrasında kuruyacaklardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ