Kuşburnu Nasıl Saklanır?

Kuşburnu Nasıl Saklanır?

Kuşburnu gülgiller ailesine ait olan çalı formunda bir bitki türüdür. Çok yıllık bir bitki olmasından dolayı yetiştirilmesi ve bulunması kolay olmaktadır. Kuşburnu çalı formundaki bu bitki ile birlikte aynı zamanda bu bitkinin meyvesine de verilen bir addır. Kuşburnu bitkisinin meyvesi olan kuşburnu küçük ve tane şeklinde oluşmaktadır. Kuşburnu meyvesinin içi tüylü bir yapıya sahip olmakla birlikte bitkisi de çok dikenli bir bitki türüdür.

Bu nedenle toplanması zor olsa da ülkemizde çok fazla miktarda bulunmaktadır ve sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Sonbahar aylarında gelişimini tamamlayarak olgunlaşır. Olgunlaşmış olan kuşburnu kırmızı- turuncu bir renk alır ve bu şekilde fazla bekletilmeden toplanması gerekir.

Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirmek, akciğer ve karaciğer hastalıklarına karşı kalkan görevi üstlenmek gibi konularda oldukça etkilidir. Bu nedenle de kuşburnu tüketimine dikkat etmek gerekir. Her ne kadar kolaylıkla bulunabilse de mevsimlik bir bitki olmasından dolayı yıl boyu tüketebilmek için bazı saklama yöntemleri uygulanmaktadır.

Kuşburnu Saklama Yöntemleri

1-)Buzdolabında Saklama

Buzdolabında kuşburnu saklamak uzun süreli saklama imkanı sunmamaktadır. Bu yöntemi kullanarak sakladığınız kuşburnunu 15 gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Buzdolabında kuşburnu saklamak için buzdolabı poşeti ya da uygun büyüklükte bir saklama kabı kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta kullandığınız ürünün ağız kısmının sıkı bir şekilde kapanmış olmasıdır. Hava ile teması kesilmeyen kuşburnu çok daha kısa süre içerisinde bozulur.

2-)Derin Dondurucuda Saklama

Derin dondurucuda kuşburnu saklama yöntemi en etkili yöntemlerden birisidir. Bu yöntem ile birlikte kuşburnunu yıl boyunca derin dondurucuda saklayarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Bunun için öncelikle saklamayı düşündüğünüz tüm kuşburnu meyvelerini kontrol ederek çürük olmadıklarından emin olun.

Bununla birlikte aynı zamanda taze olmaları da önemli bir noktadır. Kontrol etmiş olduğunuz meyveleri iyice yıkayarak saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirerek ağızlarını sıkıca kapatın.

3-)Kurutarak Saklama

Kuşburnu ülkemizde genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bu nedenle de en çok tercih edilen saklama yöntemi kurutarak saklama yöntemidir. Kuşburnu meyvelerinin üst üste gelerek çok kalın bir görünüm oluşturmaması gerekir. Bu noktaya dikkat ederek güneşe serip kuruması beklenir ve daha sonra pamuklu bez torbalara ya da cam kavanozlara koyularak saklanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ