Lavabodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Lavabodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Pas lekesi kıyafetlerde başta olmak üzere, mobilyalarda, yer zeminlerinde, mutfak ve banyo lavabolarında sıkça meydana gelen bir lekedir. Çıkarılması zor ve zahmetli bir leke olan pas lekesi tamamen kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşmuştur.

Pas metal özellikteki eşyaların havadaki oksijen ile kimyasal reaksiyona girmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu durum sürekli meydana gelen bir olaydır. Bu sebeple pas oluşumunun tamamen önlenmesi diye bir durum söz konusu değildir. Sadece pas oluşumu uygulanacak birkaç yöntem ile geciktirilebilir. Özellikle metal muslukların su ile temas etmesi paslanma reaksiyonun daha da hızlanmasına sebep olmaktadır.

1-)Limon ve Tuz Kullanın

Pas lekelerinin çıkarılmasında en sık tercih edilen yöntemdir. Hızlı etki etmesi de pas lekelerinin kolayca çıkmasını sağlamaktadır. Pas lekesinin çıkarılması için limonu ikiye kesin üzerine tuz dökün. Tuzlu limon ile bütün lavaboyu ovun. Özellikle pas lekelerinin olduğu kısımları daha fazla ovun ve bu şekilde lavaboyu bir miktar bekletin.

Bekleme işlemi limonun içerisinde bulunan sitrik asidin pasa daha fazla etki etmesi için gereklidir. Sitrik asit oluşan pas ile kimyasal reaksiyona girerek kolay bir şekilde pasın lavabodan sökülmesini sağlar.

2-)Kaynar Su ile Durulayın

Limon ile ovma işleminden sonra en az 15 dakika beklemelisiniz. Bekleme işleminin ardından lavaboyu yıkarken kaynar su kullanınız. Kaynar su pas lekelerinin daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar, aynı zamanda sıcak su lavabodaki bütün mikroorganizmaları öldürür.

3-)Pas Çıkarıcı Kimyasal Kullanın

Son aşama olarak yukarıda uygulanan yöntemlere rağmen çıkmayan inatçı pas lekeleri için piyasada satılan pas çıkarıcı ürünlerden birini alıp kullanabilirsiniz.

Pas çıkarıcı direkt olarak etki etmeye bilir ya da ardında leke bırakabilir. Bu sebeple önce yukarıdaki aşamaları uygulayıp en son pas çıkarıcı kimyasalı uygulamak daha garanti bir yöntemdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ