Lezzetli Çay Yapmanın Püf Noktaları

Lezzetli Çay Yapmanın Püf Noktaları

Çay ülkemizde çok sevilen ve çok tüketilen bir içecektir. Özellikle karadeniz bölgesinin doğu tarafında yaygın olarak üretimi gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte Rize ili çayın en çok yetiştirildiği ildir. Ülkemizde çay tüketimi oldukça yaygın olduğu için ve sevilerek tüketilen bir içecek olduğu için çayın lezzetli olması da oldukça önem kazanmaktadır. Çayın lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Lezzetli Çay Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

1-)Çaydanlığın Malzemesi

İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta çay demlemek için kullanılacak olan çaydanlığın malzemesidir. Bardak çay demelemek istiyorsanız aynı şekilde kullanılacak olan bardağın malzemesi de önem kazanmaktadır. Çayın en şekilde demlenmesi için en ideal malzeme seramiktir. Seramikten sonra ise porselen ve cam gelmektedir.

2-)Suyun Kalitesi ve Sıcaklığı

Çay yapımında kullanılacak olan suyun kalitesi ve sıcaklığı oldukça önemli bir noktadır. Çay demlemek için kullanılacak olan suyun mutlaka yüksek oksijen içermelidir. Oksijen çayın doğru bir şekilde demlenebilmesi için gereklidir. Musluk suyu kullanılarak demlenen çaylarda suyun bir süre akıtılması gerekir.

Böylece borularda bekleyerek oksijen kaybına uğramış olan su çaya dahil edilmemiş olur. Bunun yanı sıra suyun sıcaklığı da oldukça önemli deminin iyi çıkabilmesi için suyun mutlaka fokur fokur kaynaması gerekir.

3-)Çayın Kalitesi

Lezzetli bir çay demlemek için en önemli nokta kullanılan çaydır. Çay çeşitlilik açısından oldukça zengin bir içecektir. Her damak tadına uygun lezzete çay bulmak mümkündür. Lezzetli bir çay demlemenin en önemli noktası ise damak zevkinize uygun olan çay çeşidini keşfetmektir. Damak zevkinize uygun olan çayı taze olarak almanız en lezzetli şekilde çayı tüketebilmenize olanak sağlar.

4-)Sıralama

Sıralama lezzetli bir çay demleme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Demlik kısmına kaynayan su ilave edilmeden önce mutlaka yeterli miktarda çay koyulmalıdır. Çay tozunun üzerine ilave edilen kaynar su çayın karışarak daha iyi demlenmesine neden olur.

5-)Demlenme Süresi

Demlenem süresi çayın lezzetini önemli derece de etkilemektedir. Çaylar çeşitlerine göre farklı demlenme sürelerine ihtiyaç duymaktadır. Bu sürelerin aşılması durumunda çaylar acımaya başlar ve bu durumda çayın lezzetinin kaybolmasına neden olur. Siyah çaylar genelde 4-5 dakikada demlenmektedir. Ancak her çay çeşidi farklı sürelerde demlenmektedir. Bu nedenle çayların demlenme sürelerini bilmek gerekir.

6-)Su ve Çay Oranı

Çay demleme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kullanılan çay miktarı ile su miktarının birbirlerine oranıdır. Suyun ya da çayın fazla koyulması durumunda farklı durumlar ortaya çıkmaktadır. Suyun fazla olması durumunda çay çok açık olacaktır ve özellikle açık çay tercih edilmemesi durumunda hoş bir durum olmayacaktır.

Aynı şekilde çayın fazla olması durumunda da çay çok demli olacaktır ve çayın fazla olamasından dolayı çayda kısa sürede acıma meydana gelecektir. Bu nedenle bu oran oldukça önemli bir noktadır. 100 ml su için 2 gram siyah çay eklenmelidir. Ancak her çay için bu oranlar farklılık göstermektedir. Bu nedenle kullanılan çayın çeşidine dikkat etmek gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ