Limon Meyve mi Sebze mi?

Limon Meyve mi Sebze mi?

Günlük hayatta önemli bir yeri olan ve sık sık kullanılan limon (Citrus), kışın yapraklarını dökmeyen ve yıl boyu büyüyen küçük ağaç türlerinden bir tanesidir. Ana vatanı tam olarak bilinmeyen limonun meyve mi yoksa sebze mi olduğu konusunda çeşitli tartışmalar söz konusu olagelmiştir. Bu alanda çalışan ve meyve – sebzelerin ayrımını yapan kişiler tarafından meyve ve sebzenin tanımı şu şekilde yapılır:

“Çekirdeği bulunan gıdalar meyvedir, yaprak ya da kök ise sebzedir.”. Bu tanıma göre, pek çok kişi tarafından sebze olarak bilinen domates, patlıcan, salatalık, kabak ve fasulye gibi besinler meyve; patates, havuç, soğan, marul, ıspanak gibi besinler ise sebze sınıfında değerlendirilmektedir. Bu durumda limon da çekirdekli olduğu için meyve sınıfına dahil edilmektedir.

Limonun Özellikleri Nelerdir?

Limon ağacının boyu ortalama 3 ila 7 metreye kadar ulaşmaktadır. Ağaç olgunlaştıkça yaprak sayısı artar ve sıklaşır. Başlangıçta mor olarak filiz veren yapraklar, büyümeye devam ettikçe koyu yeşil bir renk alır. Uygun iklim koşullarında yıl boyu ürün alınabilen limon, uygun şartlar sağlandığında evlerde de yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde genellikle nisan ayı itibariyle çiçek açmaya başlar ve “yediveren” özelliği ile bilinir. Meyve verme aralığı ise genel olarak ekim ve ocak ayları arasındaki dönemdir.

Limonun Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde çok fazla miktarda C vitamini barındıran limon, çok ekşi değilse tıpkı portakal meyvesi gibi soyularak dilim dilim tüketilebilir. Ancak çok ekşi olduğu için bu şekilde doğrudan tüketimi midede ağrıya ya da ekşimeye yol açabilir. Limonun insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Kanda temizleme özelliğine sahip olan limon, özellikle soğuk algınlığında ya da boğaz enfeksiyonu gibi mevsimsel rahatsızlıklarda tedavi edici etki yaratır.
  • Taze olarak sıkılan ve tüketilen limon suyu, ateş yükselmesi ya da böbreklerle ilgili sorunların ortadan kaldırılmasında etkilidir. Günlük olarak bir adet limon tüketen kişileri günlük C vitamini ihtiyacını karşılarlar. C vitaminine ek olarak A vitamini, bakır, kalsiyum ve potasyum kaynağı olduğu da bilinen limon, B vitamini ile protein de sağlamaktadır.
  • Kanser hücreleri ile savaşmada da önemli bir yere sahip olan limon, doğal bir antioksidandır. Buna ek olarak kabızlık sorununa, kan basıncının yükselmesine, hazımsızlığa ve diyabet rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Bunların yanı sıra romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
  • Limon suyunun gün içinde tüketilmesi, yemeklerden sonra yaşanan hazımsızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca maden suyu ile karıştırılarak tüketildiğinde, kan temizleyici bir özelliğe de sahiptir.
  • Soğuk algınlığı ve grip, nezle türü rahatsızlıklarda ateşin yükselmesinin ve terlemenin önüne geçer.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ