Makarna Neden Yapışır?

Makarna Neden Yapışır?

Makarna oldukça basit bir şekilde üretilen lezzetli bir besindir. Evlerde güç ve emek harcanarak elde edilebileceği gibi satın alarak da kullanmak mümkündür. Günümüzde neredeyse her evde en çok sevilen ve en çok tüketilen yemeklerden biri makarnadır. Makarna öğrenciler için hem ekonomik hem de pişirmesi kolay bir yemek olduğu için tercih edilirken çalışan insanlar için de pratikliği için tercih edilmektedir. Ancak makarna pişirmek her ne kadar kısa süreli ve kolay bir işlem olsa da bazı püf noktaları bulunmaktadır.

Bu noktalara uyulmaması durumunda makarnalar birbirlerine yapışırlar hatta bu durumların daha uzun sürmesi durumunda makarnalar kalıp haline bile gelebilir. Ayrıca bu küçük püf noktalar makarnaların hamur olmasını önlemek için de kullanılarak oldukça lezzetli bir makarna yemenize olanak sağlar. Makarnaların birbirlerine yapışmasına neden olan birkaç durum bulunmaktadır.

Makarnanın Yapışmasının Nedenleri Nelerdir?

1-)Su Miktarı

Makarnaların birbirlerine yapışmalarını sağlayan ilk etken makarnanın haşlanması sırasında bulunan su miktarıdır. Makarna bol su ile haşlanması gereken bir besindir. Yeterli miktarda su kullanılmaması durumunda makarnaların birbirine yapışması durumu gözlenir. Bu nedenle mutlaka paketler üzerinde de belirtilen 5 litre suya 1 kilogram makarna ölçüsüne sabit kalınmalıdır.

2-)Haşlama Süresi

Haşlama süresi de makarnaların birbirlerine yapışmasına neden olan bir süreçtir. Daha çok makarnanın hamur olması ile ilgili bir konu olsa da bu durum makarnaların birbirine de yapışmasına neden olur. Bu nedenle makarna haşlarken mutlaka sürekli olarak makarnanın haşlanmasını takip etmeniz gerekir. Böylece yeterli süre geçtiğinde hemen alarak hamurlaşıp birbirlerine yapışma ihtimallerini ortadan kaldırmış olursunuz.

3-)Karıştırma

Makaraların yapışmasında ki en büyük etkenlerden birisi de makarnaların karıştırılmadan pişirilmesidir. Karıştırma işlemi makarna yapımında çok önemli bir yere sahiptir. Makarnaları kaynayan suya ekledikten sonra mutlaka karıştırmak gerekir. Aksi halde makarnalar birbirlerine ve tencerenin dibine yapışır. İlk karıştırma işleminden sonra belli aralıklar ile makarna haşlanırken sürekli olarak karıştırılmalıdır.

4-)Sıvı Yağ

Makarnaların yapışma nedenlerinden bir diğeri de sıvı yağ kullanılmamasıdır. Sıvı yağ makarnaların yüzeylerini kayganlaştırarak birbirlerine yapışma ihtimalini azaltmaktadır. Bu nedenle haşlama suyunun içine bir miktar sıvı yağ damlatmak makarnaların yapışmasına engel olmaktadır.

5-)Sudan Geçirme

Sudan geçirme yöntemi her zaman her makarna için uygulanabilecek bir yöntem değildir. Ancak birçok makarna çeşidi için uygundur. Bu işlem için dikkat edilmesi gereken tek nokta makarnaların hamur olmamış olmasıdır. Fazla haşlanmamış olan makarnaları sıcağı ile sudan geçirmek şoklama etkisi yaparak birbirlerine yapışmasını engeller.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ