Makarna Suyu Nasıl Değerlendirilir?

Makarna Suyu Nasıl Değerlendirilir?

Öğrenci yemeği olarak ünlenip esprilere konu olan makarna her yemeğe kolaylıkla alternatif olabilen bir seçenek olmakla beraber tek başına da öğünleri süsleyebilmektedir. Fırında, haşlama, kızartma yöntemleri ile tercihe göre de çeşitlenebilen makarna doyurucu olmasının yanı sıra besleyicidir de.

İçeriğinde B vitaminleri, folik asit ile beraber magnezyum, potasyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineralleri de barındırmaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller suda çözünebilir yapıdadır. Bu sebepten dolayı haşlama yöntemi ile yapılan makarnaların haşlama suları dökülmemeli, değerlendirilmelidir. Ya da pişirilecek makarna miktarı için ideal olan su miktarı koyarak suyu artmayacak şekilde haşlama işlemi gerçekleştirilmelidir.

Makarna Suyu Nasıl Değerlendirilir?

  • Makarnayı haşladıktan sonra artan haşlama suyu ile çeşitli baharatlar ve malzemeler karıştırılarak makarna sosu yapımında yeni lezzetler oluşturulabilir.
  • Makarna haşlama suyunu pilav, çorba ve yemeklere ekleyerek yapılan yemeklerin besleyici değerlerini artırabilirsiniz. Çorba, pilav gibi yemekler pişirilirken pişirme suyu için normal su yerine haşlama suyu kullanılabilir, bu sayede lezzetli ve besleyici yeni tarzda pilav ve çorbalar elde edilebilir. Hem bulgur hem de pirinç pilavına oldukça yakışan makarna haşlama suyu aynı zamanda tavuk, şehriye gibi ekşilerle beraber tüketilen çorbalara da lezzet katmaktadır.
  • Yalnızca yemek yapımında değil, börek yapımında da makarna haşlama suyu kullanılabilir. Börek yapımında yufkaları kullanırken kat aralarına haşlama suyu serperek yeni lezzetler elde ederken israfın önüne de geçmiş olacaksınız. Aynı zamanda böreklerin iç malzemelerinin içine de makarna suyu ekleyerek lezzetli böreklere sahip olabilirsiniz. Böreğinizin daha iyi kızarması içinse makarna haşlama suyuna yumurta ve yoğurt ekleyerek böreklerinizin üzerine bir fırça yardımı ile sürünüz. Alternatif olarak da ekşili terbiyelerde ve pizza hamurunda da makarna haşlama suyunu ekleyebilirsiniz.

İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile oldukça faydalı olan makarna haşlama suyu ile evinizde yetiştirdiğiniz bitkileri de sulayabilirsiniz. Makarna haşlama suyu zengin içeriği ile bitkilerinizin daha hızlı büyümesini ve kısa sürede canlanmasını sağlayacaktır. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken nokta ise makarna haşlama suyunun tuzlu olmamasıdır. Ayrıca makarna haşlama suyunu bitkilerinize dökmeden önce soğutmalısınız. Aksi halde bitkileriniz zarar görebilir.

Artan makarna haşlama suyunu kullanabileceğiniz en ilginç yöntem ise bulaşıklardaki inatçı lekeler. Nişasta lekesi gibi oldukça inatçı ve çıkmayan bulaşık lekelerine sahip mutfak eşyalarını yıkamadan önce makarna haşlama suyunda bir süre bekletiniz. Ardından da her zaman yaptığınız gibi bulaşıklarınızı yıkayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ