Makatta Kanama ve Titreşim

Makatta Kanama ve Titreşim

Kimi zaman makat bölgesinde kanama ve titreşim sorunu baş gösterebilmektedir. Makatta kanama ve titreşime benzer ağrı, kaşıntı hissi genellikle hemoroid rahatsızlığına işaret eder. Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, anüs bölgesinde şişmiş iltihaplı damarlar anlamına gelmektedir. Alt rektum ve anüs bölgesindeki bu damarların şişmesine; ıkınma, bağırsak hareketleri ve gebelik döneminde damarlara uygulanan basıncın fazla olması gibi pek çok etken neden olabilir.

“Makatta kanama ve titreşim” şikayeti basur rahatsızlığının belirtisi olabileceğinden, doktor kontrolü gerekebilir. Tek başına bu bulgular, hemoroide işaret etmez. Beraberinde getirdiği diğer şikayetlerin de izlenmesi gerekmektedir.

Basur(Hemoroid) Belirtileri Nelerdir?

Basur rahatsızlığının belirtileri iç basur veya dış basur olup olmadığına göre değişkenlik gösterir. Anüs çevresindeki şişen iltihaplı damarların gözle görülür olması, dış basur olarak bilinir. Dış basurun en bariz belirtileri; kaşıntı, ağrı ve kanamadır.

Ağrı

Anüs bölgesinde şişen damarlarda ağrı, basurun belirtileri arasındadır. Ancak pek yaygın olarak görülmez. Şişen damarların etrafındaki kasların damarlara baskı uygulaması sonucunda ağrı sorunu baş göstermektedir.

Kanama

Basınca dayanıksız, iltihaplı damarlar hafif zorlanmaya veya kuvvete rağmen kanayabilir. En yaygın görülen belirtilerden biridir. Genellikle tuvalet temizliği esnasında tuvalet kağıdında veya iç çamaşırında kan lekesi ile belli olur.

Kaşıntı

Kaşıntı genellikle iç basurun belirtisi olarak görülse de, dış basur rahatsızlığında da kaşıntı meydana gelebilir. Anüs bölgesinde hissedilen tatlı kaşıntı diye tabir edilen durum, hemoroid habercisi olabilir.

Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemoroid yani basur rahatsızlığının tedavisi, sorunun ne denli ilerlemiş olduğuyla alakalıdır. Şayet belirtiler çok şiddetliyse daha acil bir tedavi yöntemi gerekebilir. Rahatsızlığın önlenmesi için bir takım önerilere uymak olumlu olacaktır;

  • tuvalete çıkmayı zorlaştıran ve kabızlığı tetikleyen besinlerin alımı azaltılmalıdır
  • otururken anüs bölgesindeki damarlar üzerine binen basıncı/kuvveti azaltmak için yastıklar, petler kullanılabilir.
  • şiddetli ağrı sorunu yaşanıyorsa, sinir uçlarını uyuşturan merhem veya kremler tercih edilebilir. Ancak uygulanacak kremlerin kesinlikle uzman doktor tavsiyesi üstüne alınması gerekir.

Makatta kanama ve titreşim şikayeti hemoroid dışında başka rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Daha doğru tetkik ve tanı için bir an önce uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ