Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mangal Türk halkının kültüründe yer etmiş önemli etkinliklerden birisi olarak hayatlarımızda yer almaktadır. Durum böyle olunca da mangal konusunda oldukça dikkatli olmak gerekir. Bunun için de mangal yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara ve mangal yapmanın püf noktalarına hakim olunmalıdır.

Bu noktalara dikkat edilmesi durumunda mangal keyfi katlanarak çok daha keyifli bir hale gelmektedir. Mangal yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları ise kabaca ateş kontrolü, kullanılan etin cinsi, pişirme sırası gibi sıralamak mümkündür.

Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1-)Ateş Kontrolü

Ateş kontrolü mangal yaparken ilk olarak dikkat edilmesi gereken noktadır. Bunun için ateşi yaktıktan sonra bir süre bekleyerek ateşin köz hale gelmesi sağlanmalıdır. Çünkü harlı ateş pişireceğiniz besinleri yakarak lezzetli bir yemek yemenize engel olacaktır. Bu nedenle ateşi yaktıktan sonra mutlaka alevinin geçmesini beklemeniz gerekir.

2-)Pişirilecek Malzemelerin Sırası

Malzemelerin doğru şekilde sıralanarak pişirilmesi lezzetli bir yemek yemek için oldukça önemli bir noktadır. Bunun için öncelikle ateşin alevi geçtikten sonra soğan, patates, patlıcan, biber gibi yağsız malzemeler pişirilmelidir. Daha sonra ise pişireceğiniz etlere sıra gelir. Ancak bu noktada kullanılan etlerin sıralaması doğru yapılmalıdır. Önemli olan nokta yağsız malzemelerden yağlı malzemeler doğru olmasıdır. Bu nedenle de öncelikli olarak balık ardından tavuk sonrasında da kırmızı et sırasına dikkat edilmesi gerekir. Sucuk gibi yağlı etler ise en son pişirilmelidir.

3-)Kullanılan Etin Cinsi

Mangal yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kullanılan etin cinsidir. Fazla yağlı et tercih edilmesi etlerde kanserojen madde oluşmasını arttırmaktadır. Bu nedenle çok yağlı etler mangalda pişirilerek tüketilmemelidir. Ancak yağsız etler de mangalda kuruyarak lezzetten uzak bir yemek sunacağı için orta yağlı etler tercih edilmelidir. Böylece oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemek hazırlanmış olur.

4-)Yanında Tüketilen Besinler

Mangalda pişirilen besinlerin yanında tüketilen gıdalarda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni ise mangal sırasında ette kanserojen madde oluşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle C vitamini açısından zengin olan biber, maydanoz gibi besinler ile bol yeşillikli malzemelerden hazırlanmış olan bir salata ile birlikte etlerin tüketilmesi gerekir. Bol yeşillikli C vitamini açısından zengin olan salatalar antioksidan özelliğe sahiptir.

Bu nedenle mangalda pişen ette oluşabilecek olan kanserojen maddelerin oluşması durumunda salata bu durumdan etkilenmenizi en aza indirgeyerek çok daha sağlıklı bir yemek yemenize olanak sağlamaktadır.

NOT: Etlerin marine edilerek pişirilmesi pişme sürelerini kısaltarak kanserojen madde oluşma riskini azaltır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ