Marul Nasıl Doğranır?

Marul Nasıl Doğranır?

Türk mutfağında salataların vazgeçilmezi olan marul, en çok bilinen yapraklı sebzedir. Yapraklı bir sebze olması nedeniyle yapısındaki suyu çok çabuk kaybeder. Birçok çeşidi bulunmasına karşın ülkemizde sadece salatalarda kullanılmakta olup, bazı ülkelerde haşlanarak da tüketilmektedir. Marulun çeşitli salata türlerinde farklı şekillerde doğrandığı bilinmektedir. Peki bu doğrama şekillerinin bir adı var mıdır? Yoksa gelişigüzel mi yapılmaktadır? Kıvırcık marul ve göbek marul doğrama teknikleri hakkındaki tüm sorularınızın cevabı yazımızın devamında.

Kıvırcık Marul Doğrama Teknikleri Nelerdir?

Doğramaya başlamadan önce marul iyice yıkanmalı, sirkeli suda bir süre bekletildikten sonra sudan çıkartılıp iyice süzüldükten sonra iyice kurutularak doğranmaya hazır hale getirilmelidir.

1-)Chiffonade (Tütün Kıyımı) Doğrama

Marul yaprakları tek tek ayrılır, üst üste konularak deste yapılır ve bu deste rulo halinde sarılır. İnce şeritler halinde kıyılarak salata için hazır hale getirilir. Tütün kıyımlı marul, deniz mahsülü kokteyllerinde çiğ olarak kullanılır.

2-)Verev Doğrama

Marul yaprak büyüklüğüne göre öncelikle 3’e veya 4’e kesilir. Kesilen parçalar boyuna olacak şekilde yine 3 ya da 4 eşit parçaya ayrılır. Daha sonra bu parçalar üst üste konularak bıçak hafif meyilli tutularak 2-3 cm aralıklarla verev şekilde doğranır.

3-)Julienne (Jülyen) Doğrama

Sadece marul doğrama için değil, tüm kesim tekniklerinin kraliçesidir. Marulun yaprakları ayrıldıktan sonra mümkün olduğunca eşit boylarda ve incecik şeritler halinde doğranır. Uzunluk ortalama 4 cm olmalıdır. İnceliği ise kibrit çöpü boyutlarında olmalıdır.

4-)Elle Doğrama

Uzmanlara göre sebzeleri bıçakla doğramak besin değerlerini daha çabuk yitirmelerine neden olmaktadır. Bu yöntemde yıkanmış marul yaprakları elle parçalanarak doğrudan salata tabağına aktarılır. Son dönemde sağlık açısından tehlikesiz görülen bambu bıçaklarla da kesme işlemi yapılabilir.

Göbek Marul Nasıl Doğranır?

Aysberg olarak da bilinen göbek marul, şekil olarak kıvırcık maruldan tamamen farklıdır. Göbek marulun yıkanması hakkında birkaç farklı yöntemden bahsetmek mümkündür. Bunlardan en çok kullanılanı oldukça pratik, özellikle restoranlarda uygulanan bir yıkama tekniğidir. Marulun en üstteki birkaç katı çıkarılarak sirkeli suda bekletildikten sonra doğrama için hazır hale getirilir.

Göbek marul salatalarda genellikle ince kıyım şeklinde doğranır. Kıvırcık marulda kullanılan chiffonade (tütün kıyımı), jülyen ve elle doğrama yöntemleri göbek marulun doğranmasında da kullanılır.
Göbek marul salatalar dışında çiğ köfte, mercimek köftesi gibi köftelerin sunumunda da kullanılmaktadır. Böyle durumlarda göbek marul güzelce yıkandıktan sonra 4’e bölünür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ