Masa Örtüsünden Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Masa Örtüsünden Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Gerek doğum günü kutlaması gerek özel bir yemek olsun birçok kutlamada ve özel günde mumlar sıklıkla kullanılır. Farklı renkleri ve kokuları bulunan mumları kullanmak için özel bir güne gerek duyulmaz. Günlük hayatlarda da dekoratif olması açısından ve insana keyif verdiği için sık sık mum yakılır.

Hayatın bu kadar içinde olan mumlar zaman zaman dökülmeye de oldukça müsaittir. Özel bir akşam yemeği sırasında da olsa bir kutlama sırasında da olsa masanın üzerinde bulunan mumlar farklı sebeplerle masa örtüsüne dökülebilir ya da damlayabilir. Oluşan lekelere hızlı müdahale etmek genelde daha etkili sonuçlar doğurur. Bu nedenle panikle hemen silme hissi uyansa da mum lekesi için oldukça yanlış bir eylemdir. Bu lekeden kurtulmak için ise bir miktar buz, ince ve keskin olmayan bir nesne, ütü, kese kağıdı, oksijen bazlı leke çıkarıcı, sıvı deterjan ve su gereklidir.

1-)Ütü ve Kese Kağıdı

Masa örtüsüne dökülen mumu temizlemek için ilk yapılması gereken sakin olmaktır. Lekenin kurumasını bekleyin. Leke kurumadan işleme başlamak lekenin daha da yayılmasına neden olur ve temizlemesi daha zor olur. Bu süreci hızlandırmak adına mum lekesinin üzerine buz parçaları koyun. Böylece leke çabuk donacaktır. Ardından ince ve keskin olmayan bir nesne ile lekenin fazlasını kazıyın. Bıçağın keskin olmayan yüzünü veya bir kredi kartı kullanabilirsiniz.

Örtüye zarar vermemek adına fazla bastırmadan dikkatli bir şekilde bu adımı gerçekleştirin. Sonrasında ütüyü mum lekesi olan masa örtüsünün kumaşına uygun sıcaklığa ayarlayın. Masa örtüsünün leke olan kısmının arka yüzüne bir parça kese kağıdı ya da kağıt havlu koyun. Aynı şekilde lekenin üzerine de bir kese kağıdı koyun ve ütülemeye başlayın. Kese kağıdı mum lekesini emdikçe kese kağıdını değiştirin ve leke geçene kadar bu işlemi tekrarlayın.

2-)Leke Çıkarıcı ve Sıvı Deterjan

Renkli ve kokulu mumlar diğer mumlara oranla daha çok iz bırakır. Bu nedenle ilk yöntemi uygulamak yeterli olmayabilir. Bu durumlarda ilk yönteme ilave olarak bu yöntemi uygulayın. Leke olan masa örtüsünü oksijen bazlı leke çıkarıcı ve su karışımı bulunan kovaya koyun. Mumum cinsine bağlı olarak en az 1 saat bekleyin. Sonra lekenin üzerine az miktarda sıvı deterjan ekleyin. Bu şekilde fazla bastırmadan ovalayarak yıkayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ