Mayonez Lekesi Nasıl Çıkar?

Mayonez Lekesi Nasıl Çıkar?

Bazı yemekler için soslar vazgeçilmez bir lezzettir. Genellikle kızartma ve ızgara tarzı yemeklerde sık sık kullanılan soslar kıvamlarının da etkisi ile kolaylıkla dökülebilir. Bazı lekeler içeriklerine bakıldığında yapısı itibarı ile göz korkutur. Yağlı lekelerde göz korkutan lekelerdendir.

Mayonez içinde yağ bulundurduğu için zorlu gözüken lekeler sınıfında yerini alır. Ancak çok basit ve kolay uygulanabilir birkaç yöntem ile mayonez lekelerinden kurtulmak mümkündür. Bunun için gerekli olan malzemeler bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı, amonyak, perkloretilen, keskin olmayan ince bir nesne ve su yeterlidir.

1-)Bulaşık Deterjanı ile Çıkarma

Bu yöntemi uygulamaya keskin olmayan ince bir nesne alarak başlayın. Bıçağın keskin olmayan tarafını bu işlem için kullanabilirsiniz. Plastik bir kartta uygun bir alternatif olur. Öncelikle bıçak ya da kart ile dökülen mayonezin fazla olan kısmını alın.

Bu işlemi yaparken lekeyi daha geniş alana yaymamaya özen gösterin. Ardından akan soğuk suyun altında fazla mayonezin iyice akmasını sağlayın. Mayonez lekesinin fazlasından tamamı ile bu şekilde kurtulduktan sonra lekenin bulunduğu bölgeye bulaşık deterjanı dökün. Bulaşık deterjanının yağ çözücü özellikli bir deterjan olması daha etkili bir sonuç almanıza neden olacaktır. Bunun yanı sıra sıvı bulaşık deterjan kullanın.

Yağ çözücü özellikli sıvı deterjanı lekenin üzerine döktükten sonra en az 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra da akan suyun altında lekeli bölgeyi iyice durulayın. Bu yöntem oldukça etkili bir yöntemdir lekenin geçmediğini fark ederseniz daha uzun süre bekleyerek işlemi tekrarlayın.

2-)Çamaşır Deterjanı ile Çıkarma

Çamaşır deterjanı da kumaşlar üzerinde etkili leke çıkarıcılardan biridir. Öncelikli olarak keskin olmayan bir nesne ile oluşan mayonez lekesinin fazlasını alın. Akan suyun altına tutarak tam olarak fazla lekenin akmasını sağlayın. Ardından sıvı çamaşır deterjanınız varsa sıvı çamaşır deterjanı dökün. Toz çamaşır deterjanı kullanıyorsanız, bir çay fincanı suya bir yemek kaşığı ölçüsünde mayonez lekesinin genişliği ile orantılı miktarda karışım hazırlayın ve bu karışımı lekenin üzerine uygulayın. Bu şekilde bir saat bekleyin. Süre dolduğunda lekeli bölgeyi akan suyun altında fazla bastırmadan ovalayarak yıkayın.

3-Amonyak ve Perkloretilen ile Çıkarma

Az miktarda su ve amonyak ile bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız bu karışım ile lekeli bölgeyi ovalayarak temizleyin. Ardından perkloretilen ile fazla bastırmadan silin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ