Mide Bulantısı ve Öğürme

Mide Bulantısı ve Öğürme

Mide bulantısı ve öğürmenin birden fazla sebebi olabilir. Bazı kötü kokular ya da hoş olmayan tatlar kişinin midesinin bulanmasına hatta öğürmesine sebep olabilir.

Mide bulantısı ve öğürme akıllara ilk olarak mide rahatsızlıklarını getirmektedir.

  • Akut gastrit; özellikle mide asidinin normalden fazla olmasına bağlı olarak mide mukozasının tahriş olmasıdır. Bu durum kişinin mide ağrısı çekmesine sebep olur. Özellikle kişi aç karın ise mide bulantısı ve öğürme gözlenebilir.
  • Ülser midenin epitel dokusunda meydana gelen yaradır. Ülser genellikle midede bakteri kaynaklı oluşmaktadır. Tedavi edilmeyen ülser kanser oluşumuna sebep olur. Bu sebeple ülser hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Aynı zamanda sigara kullanımı ve aşırı stres de ülsere sebep olan diğer nedenlerdir.
  • Reflü; kişinin yediği besinlerin mide kapağının açılması ile yemek borusuna doğru çıkması durumudur. İleri evrelerde kişinin ağzına yediği yemekler gelmektedir. Bu durumda kişinin midesinin bulanması ve sık sık öğürmesi çok sık görülmektedir.

Mide bulantısı ve öğürmenin tek sebebi mide hastalıkları değildir. Çoğu zaman beyinde ve beyincikte meydana gelen bir travma midenin bulanmasına ve kişinin öğürmesine, kusmasına sebep olabilir.

Özellikle kişinin kafasına sert bir darbe alması, beyin kanaması yaşanması, kusma refleksinden sorumlu olan kemoreseptör trigger zonenun darbe alması kişinin midesinin bulanmasına hatta şidetli kusmalara sebep olmaktadır.

Mide Bulantısı ve Öğürme Tedavisi

Mide bulantısı ve öğürme özellikle hamileliğin ilk aylarında birçok gebede gözlenmektedir. Bu sabah bulantıları kişinin aşırı derecede rahatsızlık duymasına sebep olmaktadır. Eski zamanlarda bu durum için birçok ilaç kullanılsa da günümüzde hamilelikte ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerektiği hatta hiç kullanılmamasının bebeğin sağlığı için daha iyi olacağı bilinmektedir.

Mide rahatsızlıklarından kaynaklanan mide bulantıları mide rahatsızlıklarının tedavi edilmemesi durumunda kronik bir hal almaktadır. Bu sebeple rahatsızlıkların tedavi edilmesi öncelikli durumdur.

Beyin, beyincikten kaynaklı mide bulantıları çok önemsenmeli ve aşırı derece hızlı davranılarak müdahale edilmesi gereken durumlardır. Eğer kafatasına alınan bir darbe sonucu şiddetli mide bulantısı yaşıyorsanız muhakkak doktora giderek gerekli tetkikleri yaptırınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR