Midede Sıkışıklık Göğüste Bir şey Kalmış Hissi

Midede Sıkışıklık Göğüste Bir şey Kalmış Hissi

Midede hissedilen sıkışıklık ve göğüste bir şey kalmış hissi şeklinde ifade edilebilen sorun daha çok hazımsızlığa işaret etmektedir. Tıp literatüründe dispepsi şeklinde ifade edilebilen hazımsızlık, direkt olarak bir rahatsızlık değil; çeşitli rahatsızlık veya sorunların bulgusu olarak değerlendirilmektedir.

Mide çeperinde bulunan koruyucu tabakanın, asitten ötürü bozulmasıyla birlikte hazımsızlık sorunu baş gösterebilmektedir. Kendini daha çok ağrı ile belli etmektedir. Hissedilen ağrı, karnın üst tarafında veya göğüs bölgesinde olabilir. Ağrının yanı sıra hazımsızlık sorunu olan kişiler; midede doluluk ve şişkinlik hissinden de fazlaca dem vurmaktadırlar.

Hazımsızlık Nedenleri Nelerdir?

Stres, endişe gibi psikolojik etkenler, hareketsiz yaşam tarzı, yeme alışkanlıkları, tüketilen gıdalar gibi pek çok etken; hazımsızlığı tetikleyerek midede sıkışıklık ve göğüste bir şey kalmış hissi sorununa yol açabilmektedir.

Tüketilen Gıdalar

Gün içerisinde tüketilen öğünlerin içeriğindeki gıdalar, hazımsızlık problemini tetikleyebilmektedir. Yağlı gıdaların sindirimi zor olduğundan, midede daha fazla kalırlar. Midede daha fazla kalması ise hazımsızlık sorununu tetikleyebilir. Yağlı gıdaların yanı sıra baharatlı ve asitli gıda ürünlerinin tüketilmesi de hazımsızlığa sebebiyet verebilmektedir.

Yemek Yeme Şekli 

Tüketilen gıdalar kadar gıdaların nasıl tüketildiği de, hazımsızlık sorununu doğurabilmektedir. Gün içinde çok düzensiz veya hızlı yemek yemek, mide asidinin normal seviyeye dönmesi için yeterince vakit tanıyamaz.. Özellikle iş veya okul telaşı içerisinde hızlı hızlı ve düzensiz yemek yiyen kişilerde, bu sebepten hazımsızlık sorununa rastlanabilmektedir.

Psikolojik Etkenler(Stres, endişe vs..)

Aşırı stres ve endişe gibi psikolojik haller, hazımsızlık probleminin altında yatan neden olabilir. Özellikle stres altında veya yoğun iş temposunda çalışan kişilerde, stresten kaynaklı hazımsızlık sorununa sık rastlanmaktadır.

Reflü

Halk arasında en yaygın görülen mide rahatsızlıklarından biri; reflüdür. Mide asidinin yemek borusuna doğru çıkması, reflünün tanımı olarak bilinir.  Kendini yemek borusunda yanma ve hazımsızlık ile belli etmektedir. Genellikle yemeğin ardından göğüste ağrı ve midede sıkışlıklık hissi ile farkedilmektedir. Şikayetin reflüden kaynaklandığı düşünülüyorsa, hazımsızlığın yanı sıra devam eden mide bulantısı ve kilo kaybı gibi sorunlar söz konusuysa, derhal tedavi için uzman doktora başvurulmalıdır.

Midede sıkışıklık ve göğüste bir şey kalmış hissi” şikayeti genel olarak hazımsızlık veya reflüyü işaret etmektedir. Ancak problemin altında yatan neden daha farklı olabilir. Doğru tetkik ve teşhis için kesinlikle uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ